Целта му е да мотивира хората да се имунизират

Здравните власти представиха новосъздадения Обществен съвет по ваксинация към министъра. Основната му цел е да насърчи имунизацията срещу коронавируса. В Обществения съвет влизат  представители на религиозните общности, пациентски организации, журналисти, здравни медиатори, както и хора от сферата на изкуството и културата. Негов член е и председателят на закрития ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

„Трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото”, категоричен е проф. Красимир Гигов, член на Обществения съвет за ваксинациите.

Как обаче хората от новосъздадения съвет ще мотивират населението да се имунизира срещу коронавируса засега не е ясно. Това,на което разчита здравният министър, е техния авторитет.

ЕМА: Две дози от ваксина срещу COVID предпазват от „Делта” варианта

„Това е мисия, това не е административна задача”, заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Членовете на Обществения съвет смятат, че към момента не се знае достатъчно за ползите от ваксините и предразсъдъците вземат превес.

„Не може да се говори ваксинирайте се. Все едно да кажа жени, раждайте деца - това не върши работа”, категорична е Нана Гладуиш, Фондация "Една от 8" и тв водеща.

„Аз самата успях двама души да ваксинирам с моите собствени усилия, надявам се с усилията на този обществен съвет да ги направим 2 млн. и много повече”, подчерта и оперната певица Александрина Пендачанска.

И докато Съветът тепърва ще набелязва конкретни действия за насърчаване на ваксинацията, рискът от нова вълна на епидемията остава.

„Измамното спокойствие, на което се наслаждаваме летните месеци, малкият брой случаи - това е измамно спокойствие. Не е в контрола ни”, посочи здравният министър.

Основания за това дава новият „Делта”  вариант на коронавируса, който вече е в България.

„Хората,които са получили две дози от ваксината против коронавирус, са предпазени от разпространяващия се в момента нов вариант на вируса. Така че това,което можем да направим през лятото, е да се ваксинираме”, категорична е проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър.

Междувременно членове на  консултативния съвет отправиха критики, че има и лекари, които се противопоставят на ваксините и разколебават пациентите.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: Фокус