Остават "клетки на паметта", които помагат при среща със заразата, категоричен е той

Нямам имунизационен сертификат. Не мога и да си изкарам. Аз съм прекарал COVID-19 – очевидно мимоходом и безсимптомно. Имам антитела. Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани.  Това е абсурдно. Целта на този сертификат е да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Дори да е ваксиниран, този човек  - може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор”. Това заяви в студиото на „Събуди се” доцент Атанас Мангъров,  началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

Доц. Атанас Мангъров: Не бих ваксинирал децата (ВИДЕО)

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. „С течение на времето те намаляват. Но в тялото му остават така наречените „клетки на паметта” - и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията”, подчерта той.

Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването, подчерта доцент Мангъров. „Ще се ваксинирам само ако ми насочат пистолет към главата - или ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек в прекарал COVID-19 – той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса”.

Доцент Мангъров коментира и инициативата в к.к. „Албена”, където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

Доц. Мангъров: Който иска, нека се ваксинира, но го прави на своя отговорност

„По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи – е на негова отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време”, посочи Мангъров.

По думите му той не демотивира никого да се ваксинира. „Всеки човек трябва лично да вземе това решение. Затова е и това информирано съгласие”.

На въпрос дали е съгласен, ако не се ваксинира - да плати за лечението си, ако се разболее от COVID-19, доцент Мангъров беше категоричен: „Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва доцент Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно”.

Повече гледайте във видеото