В Пловдив са установени непрозрачност и непроследимост на основания за плащания

Дисциплинарни уволнения в сектор образование. Просветното ведомство смени шестима регионални началници. Част от тях са  уволнени заради открити нарушения в работата им. Тече и мащабна проверка в цялата страна.

Вътрешен одит на Министерството на образованието в момента проверява в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик. А с нови директори ще са шест други регионални управления - четирима от досегашните шефове са пенсионирани, а двама са отстранени дисциплинарно със заповед на образователния министър Николай Денков.

Става дума за началниците в Пловдив и Видин, където са установени редица нарушения при сключване на договори за обществени поръчки и непрозрачност при проверки на детски градини и училища.

Най-сериозни пропуски инспекторите открили в Пловдив - при договори за над 300 хиляди лева от тази и миналата година. 

„Незаконосъобразно и необосновано удължаване на срока на сключените договори, непрозрачност и непроследимост на основанията за плащания, липсват подписи”, обясни Пенка Иванова.

Те са сключени с учители за заплащане при проверка на изпитни работи, заяви доскорошният пловдивски директор на управлението - Иванка Киркова.

„Има доказателства за това кой учител колко работи е проверил и министерството на образованието ни е изпратило справка със суми и свършена работа въз основа, на която сме платили”, казва тя.

И още от проверката - не било ясно на какви основания се е извършвал контролът в детски градини и училища в областта.

„Трябва да има правила, по които се определят кои детски градини и училища ще бъдат проверявани в следващата година”, добавя Иванова.

Правила нямало и при работата по постъпили жалби и сигнали. От бившето ръководство отрекоха всички обвинения.

Финансови и административни нарушения при сключването на договори са открити и във Видин. Липсвал и контрол при отчитане на командировки и при назначаване на директори.

„Директор, който е пенсиониран се назначава отново за директор на училище”, каза още Иванова.

Бившият вече началник на управлението във Видин обясни назначението с липса на други кандидати за поста.

„За малките населени места ние сме изключително затруднени да назначаваме директори. Просто желаещи няма”, казва Веселка Асенова.

А одитът, според Веселка Асенова, е бил първоначално представен като подкрепа, а не като проверка.

„Одиторът дойде с цел да ни каже къде имаме пропуски и той ни изпрати препоръки, написа ни план за действие, който да представим в министерството, след което тези препоръки бяха превърнати в дисциплинарни нарушения”, добавя тя.

Всички проверки - и вече преминалите, и настоящите, се извършват след подадени сигнали, които не са анонимни, заявиха от дисциплинарния съвет на просветното министерство.