Здравният министър представи плана при нова вълна от COVID-19

Здравните власти с план как да се действа при следваща вълна от заразени с COVID-19. Предвижда се у нас да важат 4 нива на заболеваемост, в зависимост от броя заразени.

При нова вълна на COVID-19: Детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

Възможно е при нова силна вълна на коронавируса да бъдат спирани от посещение в градини и ясли тези деца, чиито родители не са ваксинирани. Целта на здравните власти е до края на лятото ваксинацията да е обхванала по-голямата част от населението у нас.

В момент страната ни се намира в най-безопасната зелена зона със заразено до 100 на 100 000 души население за период от 2 седмици.

Преминаваме в следващата оранжева зона, ако заразените скочат до 200 на 100 000 души. Тази зона няма да налага сериозни ограничения. Те обаче идват при заразени до и над 500 на 100 000, когато зоните ще бъдат вече светло и тъмночервена.

Освен от заразените, зоните ще се определят и от заетите легла в COVID-отделенията. Ако те са до 2500 сме в безопасната зелена зона. Ако са над 9000, автоматично преминаваме в най-сериозната тъмночервена зона.

Планът за действие при нова вълна от COVID-19 беше представен от здравния министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг.

„Такъв план беше необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето експерти изразяват мнение, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

Той посочи, че планът се основава на няколко принципа. Направено е описание на ситуацията в страната от епидемиологична гледна точка, анализ на рисковете и оценка на здравната система и нейните ресурси. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете – това, което трябва да се направи, за да се намалят пораженията от пандемията във всички сфери (здравна, икономическа и социална).

При нова вълна на COVID-19: Намаляват капацитета на заведенията, затварят моловете (ВИДЕО)

„Направили сме и обща финансова сметка за това колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмночервена, в зависимост от броя на заразените лица на 14-дневна база, процента на пробите и броя на заетите легла”, посочи здравният министър. 

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. На базата на тези мерки са разработени планове за работа на Спешна помощ, извънболничната и болничната помощ, както и за лекарствения прием. При евентуална нова вълна те ще бъдат изпратени до всички министерства и институции. 

 

В отделните зони ще се въвеждат различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да налагат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

„Съществен част от плана са граничният и здравен контрол. Смятаме, че те трябва да бъдат извършвани така, че да са ефективни, с ясна цел намаляване на риска от разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили – в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме нещата на 100%. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всичко е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR тест”, обясни той. И допълни, че подобни мерки са взети на всички гранични пунктове.

 

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си, да преценят кога да се имунизират”, каза още д-р Златанов.

Предвижда се в червена зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.Ще бъдат затворени и големите магазини и моловете.

„Ако влезем в червена зона и дадена дейност е спряна, ние предлагаме следното – ако персоналът е 100% ваксиниран и е осигурен вход само за ваксинирани лица, дейността няма да бъде спряна. Ако има посетители, ще влизат само ваксинирани лица”.

В плана пише и кои болници на какъв етап ще започват прием на пациенти с COVID и с какъв капацитет ще са отделенията им. Идеята - да бъдат запазени максимално дълго “чисти” лечебни заведения без пациенти с коронавирус. 

"Когато сме в тъмночервената зона, вероятно ще е 20% от капацитета на всички болници. Но искаме да се избегне това всички да приемат едновременно и различен брой", посочи здравният министър. За да са по-готови болниците за нова вълна, ще се отпуснат близо 130 милиона за над 130 лечебни заведения. 

 

Предвижда се и запасяване с лекарства. Относно разпространението на определени лекарства при наличието на нова вълна, се работи в две посоки. Има договори за три вида антитела, които чакат разрешение за употреба. Те ще бъдат използвани за хора, при които ваксините не се очаква да дадат ефект или са противопоказани. Работело се и за нови доставки на „Ремдесифир”. Ще бъде създаден резерв от медикаменти, за които се получава дефицит.

Според здравния министър разчетите показали, че евентуална нова вълна в най-тежката й форма ще струва на държавата над половин милион лева. Според него единственият шанс да се избегне вълната е, ако хората се ваксинират.

„Изработихме една нова методика – тези 1000 лв. да се предоставят действително и по справедлив начин на хора, които се занимават и лекуват COVID-19.          Установихме, че е имало хора с договор за няколко часа към лечебно заведение и са получавали тези 1000 лв. Затова подходът ни вече е променен. Тези 1000 лв. ще се получават за пълен график и за структури, които пряко са ангажирани с лечение и диагностика на COVID. Смятаме, че това ще е стимул за работещите”, каза зам.-министър Златанов. Той подчерта, че тук не става дума за нарушение, а за грешно изготвена методика, която вече е променена.

Здравният министър Стойчо Кацаров ще бъде гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България” в петък, 9 юли.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК