Световната здравна организация излезе с препоръка препаратите да не се смесват

Световната здравна организация излезе с препоръка да не се смесват различни видове ваксини срещу COVID-19. Тази практика придоби полулярност след случаите на тромбози, възникали след имунизация с препарата на AstraZeneca.

СЗО: Смесването на различни ваксини срещу COVID-19 е "опасна тенденция"

Вече няколко месеца въпросът със смесването на ваксините срещу COVID-19 вълнува научната общност. През това време се появиха противоречиви становища за това дали използването на различни видове препарати е ефективно и безопасно. В някои държави комбинирането вече е факт. Световната здравна организация обаче смята смесването на ваксините за опасна тенденция и не го препоръчва.

Главният научен експерт на Световната здравна организация призова да се изчака с комбинацията на ваксини от различни производители.

„Това е малко опасна тенденция. Нямаме достатъчно данни и доказателства за ефекта от смесване на препаратите. Комбинирането на ваксините е неизучена материя, а проучванията продължават и ще трябва да изчакаме техните резултати”, посочи д-р Сумия Сваминатан от СЗО.

Pfizer ще иска разрешение за прилагане на трета доза от ваксината

Зад препоръката на СЗО застава и имунологът академик Богдан Петрунов. Един от основните проблеми за него са неясните последици за човешкото здраве.

„Няма достатъчно данни, че смесването на две ваксини, различни по произход, е безопасно за момента. Това е много сериозен риск и не е оправдан до момента. При един неуспех на тази смесена ваксинация, това ще компрометра цялата ваксинационна програма в света”, смята той.

Засега научните данни са свързанни с имунния отговор при инжектране на първа доза от AstraZeneca и втора от Pfizer.

Първи резултати от проучване на комбинация между ваксините на Pfizer и AstraZeneca

„Това се прави в Англия, в Испания, във Франция. Резултатите обаче са добри, защото имунитетът, който се постига с два вида ваксини, се оказа добър. В това няма никакво съмнение, но ние не знаем какви ще бъдат по-късните резултати”, посочи акад. Петрунов.  

Той поясни, че в нито една от кратките характеристики на разрешените за употреба ваксини не е описана възможността за комбинация с други препарати срещу коронавирус.

„Те имат различен механизъм на действие. По различен начин се внася антигенът в човешкия организъм и по-различнен начин се стимулира имунната система”, каза още той.

По въпроса все още липсва официално становище от Европейския и от Американския лекарствен регулатор.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК