Недоволните ги обявиха за "здравна диктатура"

Новите правила за борба с коронавируса влязоха в сила във Франция. Разпоредбите предизвикаха значително недоволство и дори протести в няколко града. От днес гражданите се нуждаят от сертификат, че са ваксинирани или отрицателен тест, за да влязат в повечето музеи и кина. Скоро ще се изисква същото и за ползване на градския транспорт.

COVID-19: Европа отбеляза тъжен рекорд

По-рано през юли президента Еманюел Макрон обяви новите правила, заедно с разпоредби за задължителното ваксиниране на всички медицински лица. Недоволните от тези мерки обявиха, че заповедите представляват "здравна диктатура". На няколко места бяха изпочупени центрове за ваксинация.

"Току що получих новите данни за заболяемостта. Говорихме за риск да достигнем между 15 и 20 хиляди нови случая през юли. Ето че е факт. За последните 24 часа имаме 18 хиляди новозаразени. Това означва, че разпространението на вируса се е увеличило със 150 процента за една седмица. Такива нива не сме виждали досега. Нито когато дойде британския вариант, нито при южноафриканския или бразилския", коментира Оливие Веран, министър на здравеопазването на Франция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК