Според главния държавен здравен инспектор новите случаи на COVID-19 у нас ще започнат да се увеличават

„Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора. Много държави вече взеха такова решение”. Това заяви пред журналисти в сряда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И докато тук мерките за ваксинация все още се обсъждат, то в поне 10 държави в Европейския съюз, те вече са факт, каза още Кунчев. Практиката там показва, че за отказалите имунизация  - има последствия.

„В Русия тези хора излизат в неплатен отпуск. На други места им казват, че при тези условия не могат да работят с пациенти, което се отразява на заплащането им, защото кажете ми как лекар или медицинска сестра няма да работи с пациенти?”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова, за да стане предложението - факт, първо трябва да има промени в трудовото законодателство и в наредбата, която определя ваксината срещу COVID-19 като доброволна, а не задължителма.

„Ако това се направи по начина, по който се предлага, безспорно може да се твърди, че определени групи лица ще бъдат поставени в неравностойно, неравнопоставено положение спрямо други. Което само по себе си може да доведе до редица негативи, конфликти и съдебни дела в последствие”, заяви тя.

 

 

Хирургът д-р Борислав Генчев се разболява от COVID-19 през ноември миналата година. Не е ваксиниран, защото все още има голямо количество антитела. Според него идеята за задължителна имунизация е ненужна и не почива на обективни факти.

„Болшинството от колегите ми изкараха вируса. Много малко се ваксинираха след това”, каза лекарят.

Дали и кога предложението ще влезе в сила, ще зависи от преценката на специалисти и от здравното министерство.

Кунчев предупреди и че се наблюдава обръщане на тенденцията относно новите случаи на коронавирус у нас. По думите му оттук нататък се очаква повишаване.

„България продължава да бъде част от най-светлата част на Европа, с най-ниска заболеваемост. За съжаление, обаче последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете, дори обръщане на тенденцията. Смятам, че до края на юли ще има сравнително спокойна обстановка. След това вероятно ще видим ускорение, на което сме свидетели и сега в някои страни”, каза Кунчев.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни главният държавен здравен инспектор.

Ръст на новозаразените с COVID-19

„В момента заболеваемостта и ситуацията в отделните европейски страни се движи в изключително широки граници. Не си спомням при предишните вълни да е имало такива големи разлики. За пример ще ви кажа, че в момента на 14-дневна база случаите, изчислени към 1 милион население в България, са 141. В същото време във Великобритания са 8 300, а в Кипър 15 000. Това значи, че ако имахме заболеваемостта на Великобритания, трябваше да имаме не 145 случая на ден, както вчера, а 8 700 – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, трябваше вчера да имаме над 15 000 случая. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", коментира Кунчев.

Той коментира и разпространението на Делта варианта у нас. „На база на граничния контрол успяваме да забавим навлизането на индийския щам у нас. Ние сме една от страните с най-ниско разпространение на този щам –30%”, заяви Кунчев, като допълни, че в някои от държавите в Европа Делта вариантът е достигнал над 60% разпространение. 

Германски учени: След COVID-19 често се стига до увреждане на органи

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК