Последната седмица на месеца ще е с високи температури

Денят ще е топъл и слънчев почти над цялата страна. В горещата част на денонощието температурите ще се колебаят между 27 и 32-33 градуса. Около обяд и в ранния следобед в югозападната половина на страната ще има условия за по-значителна облачност със слаби локални превалявания с гръмотевици. На югоизток пък по същото време ще се усилва вятърът.

В планините ще е слънчево до обяд навсякъде. В масивите на югозапад следобед ще се заоблачи с вероятност за валежи, тук-там с гръмотевична активност. Температурите в топлата част на деня ще са в интервала 14-21 градуса.

 

 

Около крайбрежието ще е слънчево, почти безоблачно с вятър откъм морето. Температурите в следобедните часове ще са между 26 и 28 градуса. Морската вода ще е с температура около 27 градуса, максималната височина на вълните ще е около метър-метър и половина, по-видимо по южните брегове.

От неделя нататък започва период с горещо време. Дневните температури ще са по-високи, като в средата на другата седмица термометрите ще „заковат” стойности между 35 и 40 градуса. На традиционно най-горещите места има условия градусите да скочат и над 40.

Заради високите температури, липсата на валежи и очаквания вятър, рискът от разпалване на горски и полски пожари расте всеки ден. През почивните дни опасността ще е най-голяма в Югоизточна България, където продължава борбата с огнената стихия в Сакар планина. Освен там зоните с по-значителен риск обхващат почти всички области в Югоизточна България, централните и източните райони на Северна България и долината на река Струма на Югозапад.