Предложението е на Министерството на правосъдието

Почти 5900 души са получили българско гражданство от 1 април до 30 юни тази година. За същия период на други седем кандидати е отказано издаването на паспорт. А от Министерството на правосъдието предложиха на депутатите законопроект, който предвижда българско гражданство да не може вече да се получава срещу инвестиции.

За 20-годишната Ксения Андронова от руския град Перм българският паспорт е мечта, която тя преследва над 10 години. „Аз прекарах доста години тук. До 9-ти клас в Немската гимназия в Бургас съм учила. Израснала съм тук .Много ми харесва културата,хората, манталитетът”, споделя тя.

Защо американка избра за съпруг българин от ромска махала?

Украинецът Радж Делик развива бизнес с криптовалута. Но преди 5 години също поискал  да получи български паспорт. „Защото баща ми е българин. И дъщеря ми може да получи гражданство, защото аз имам”, заяви той.

Докато Ксения и Радж искат да получат родно гражданство на база произход или поне пет години прекарани у нас, 212 души са кандидатствали с мотив  инвестиции. Около 102-ма са получили документ за т. нар. „инвестиционно гражданство”.

„Ние сме държава, която единствено в компанията на Кипър и Малта предлага тази възможност. Не мисля, че мястото на България, е сред тези три държави в едни непрестижен списък, който позволява да си купиш гражданство”, категоричен е Иван Демерджиев, зам. -министър на  правосъдието.

НИЩО ЛИЧНО: Французинът, който избра да започне отначало... в България

Затова на депутатите е предложен законопроект, според който вече не може да се получи роден паспорт срещу инвестиция от поне 1 млн. лв. „Много често нещата се правят формално. Тоест, инвестира се формално”, заяви Демерджиев.

Изключително разнообразни са и дейностите, в които кандидат-българите искат да инвестират, разказва адвокат Николай Василев, чиято кантора е помагала за подготовката на документите им. „Това са български държавни ценни книжа на стойност 1 млн. лв., концесионни договори, вложения в кредитна институция или покупка на акции”, посочва Василев.

Смениха директора на Агенцията по вписванията заради нарушения

По закон Агенцията за инвестиции трябва да проверява регулярно дали инвестицията се изпълнява. Оттам обаче отговорили на правосъдното ведомство, че контролът е само по документи. „Проверката тече. Тя ще обхване съответно действия и бездействия на съответните отговорни държавни служби, които са позволили да се придобие българско гражданство, без да се прави и поддържа реална инвестиция”, заяви Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието.

Законът дава възможност да се отнеме гражданство, казва зам.-министър Демерджиев. И очаква тежки битки за всеки един случай на неизпълнени инвестиции. 

Процедурата за получаване на гражданство срещу инвестиции е значително по-бърза от стандартната такава. Тя може да отнеме само от 4 до 6 месеца.