Франция, Германия и Великобритания се готвят да поставят бустерната доза на най-уязвимите

С нарастването на броя на заразените дискусиите за необходимостта от трета игла от ваксините стават все по-разгорещени. Франция, Германия и Великобритания се готвят да поставят бустерна доза на най-уязвимите в обществото, такива призиви се чуха и у нас. Здравните власти в Европа обаче не са готови на тази крачка – тъй като няма достатъчно данни дали имунизирането с трета доза ще е достатъчно ефикасно и безопасно.

ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавата пред правен риск

След кратко затишие през летните месеци, в последните дни телефонът на д-р Лалков не спира да звъни.

„Пациенти се интересуват дали ще има трета доза, особено тези, които са края на февруари – началото на март ваксинирани”, разказва той.

„Някак си прекалено се експонира третата игла при положение, че в България не сме си свършили работата с първа и втора”, добавя той.

И ако преди година сред пациентите на д-р Лалков е имало много желаещи да се имунизират, то картината днес е малко по-различна.

Изследванията са категорични, че трета допълнителна доза повишава имунния отговор. Но клиничните изпитвания целят да докажат всички ли се нуждаят от подсилване на защитата си.

Нови изисквания за влизане в България (ЗАПОВЕД)

„На този етап категорично нямаме основание за поставяне на трета доза. Много от експертите смятат, че клетъчният имунитет ще бъде за цял живот”, заяви проф. Илко Гетов от ЕМА.

„Независимо от новите варианти, които се появиха, ваксинираните хора имат доста високо ниво на защита срещу тежко боледуване и смърт - около 90%”, обясни проф. Радостина Александрова от БАН.

И все пак: за да се стигне до прилагането на трета доза в Европа и у нас, фирмите-производители трябва да променят кратката характеристика на ваксините.

„Ние не сме обсъждали поставянето на трета доза по простата причина, че няма подадена документация – тоест данни от клинични изпитвания за ефикасност и безопасност след поставена трета доза”, добави проф. Гетов.

Засега България не планира да поставя трета доза ваксина

Въпреки че тази стъпка не е близо, редица европейски държави – като Франция, Германия и Великобритания – се готвят да имунизират с третата доза най-рисковите групи.