Множество болници са пред колапс заради наплив от пациенти с COVID-19

Здравният министър удължи съществуващите мерки срещу пандемията, като в същото време спря за момента затягането на мерките в цялата страна. Премиерът Стефан Янев прехвърли топката към здравният министър, той пък попита бизнеса какви мерки и компенсации очаква. А докато се чака отговор, родители излязоха на протест срещу онлайн обучението. Един от аргументите им е, че заведения остават отворени, а се готвим да затворим училищата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Болниците в Русенско са пред колапс. COVID отделенията са препълнени, а пациентите се пренасочват от град на град. В Бяла – кризата започва преди повече от седмица.

Здравният министър издаде две нови заповеди

„Снощи сме насочили 6 души, през нощта още 1 - по простата причина, че ние нямаме къде да ги сложим. Всички места са заети”, заяви Димитър Димитров, МБАЛ „Юлия Вревска” – Бяла.

Но в Русе, накъдето тръгват линейките, положението е същото. В три от петте лечебни заведения  места няма. В белодробната болница всички легла за пациенти, нуждаещи се от апаратно дишане, са заети. Напливът според тях си има обяснение.

„При нас лежат основно само неваксинирани болни”, посочва д-р Христо Метев, СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“, гр. Русе.

Д-р Трифон Вълков: Лекарите и учителите трябва да бъдат задължително ваксинирани

Причина, обаче е и това колко заразен е Делта вариантът. „В сравнение с първоначалния вариант на вируса, при който един човек беше в състояние да зарази около 3ма души, при британския вариант около 5, а сега около 7- 8”, твърди д-р Трифон Вълков, инфекционист.

Но според здравния министър ситуацията в болниците не е критична.

„Засега ситуацията с коронавируса е под контрол и по отношение на леглата - заети са около 1/3 от планирания капацитет”, твърди здравният министър Стойчо Кацаров.

Въпреки препълнените на места отделения, заповед на здравния министър с конкретни мерки от плана на служебния кабинет все още няма. „Решение ще бъде взето в близките дни - днес или утре”, категоричен е премиерът Стефан Янев.

Въпреки, че планът с мерки в различните етапи от развитието на пандемията е приет от Министерския съвет на Стефан Янев, той прехвърли въпроса еднолично към здравния министър Стойчо Кацаров.

МЗ: В изключително редки случаи може да се стигне до "ваксинален пробив"

„Политическото решение го взима министърът на здравеопазването”, посочи Янев.

„Вероятно следващите дни ще обявим мерките”, заяви Кацаров.

Стойчо Кацаров отхвърли твърденията, че въпреки ясно разписания план на правителството, взимането на мерки се бави. „Прилагаме плана за справяне с кризата”, категоричен е той.

След като вчера разговаря с епидемиолози, днес здравният министър писмено е обърна към бизнеса. И поиска от тях оценка на предложените от доцент Ангел  Кунчев мерки. Както и техни идеи за нови ограничения. Включително да определят какви компенсации очакват да им бъдат изплатени.  Предстои Стойчо Кацаров отново да свика епидемиологичния съвет, за да финализират новите мерки срещу заразата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК