Голяма част от поликлиниките връщаха пациенти

С фалстарт започна издаването на рецепти за безплатни лекарства за пациенти с COVID. Въпреки че заповедта на здравните власти е в сила от днес, голяма част от поликлиниките с COVID зони връщаха пациенти.

Новината от Здравното министерство за старта на издаване на рецепти за безплатни лекарства за COVID болни изпревари готовността на Здравната каса и центровете с COVID зони.Така например столичните ДКЦ-та се оказаха в ситуация, в която трябва да връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. В същото положение се оказаха и други центрове в страната, други пък още нямат нужния софтуер за издаване на електронни рецепти.

НЗОК ще поема лечението на COVID болните в домашни условия

Новината за безплатни лекарства  и прегледи за пациенти с коронавирус излезе официално от Министерството на здравеопазването. Оказа се обаче, че това изненада голяма част от поликлиниките в страната.

„Не можем да изписваме лекарства. Предвид очаквания нов анекс към договора с Касата, нека да видим първо какви условия на работа ще ни предложат”, обясни Таня Евтимова, управител на 11 ДКЦ-София.

Така към момента в тази COVID зона в София може само да диагностицират и преглеждат пациентите, след това да ги насочат към личните лекари, а те да издадат рецепти и то за платени лекарства. Сега всички очакват новите разпоредби.

„Ние тепърва ще кажем дали имаме тази възможност - да изписваме лечение и да наблюдаваме хората, диагностицирани с COVID. Или просто ще затвори пункта”, обясни още Евтимова.

ОТ УТРЕ: Безплатни лекарства за пациентите, минали през COVID зоните

От Здравната каса уведомиха, че анексите към договорите в София са изготвени, но предстои да бъдат подписани. Това трябва да се случи в началото на следващата седмица.

„Това си е работа на НЗОК, но от днес тези лекарства могат да се изписват по общия ред, който е както за всички останали. Има ги в списъка, могат да се изписват на една рецепта до 3 медикамента”, каза заместник-министърът Димитър Петров.

Във Враца и Бургас също в част от центровете тепърва предстои подписване на анекси, а във Варна, Пловдив и Хасково има забавяне заради липсата на софтуер.

А когато заработи системата, безплатните рецепти ще се издават само в COVID зоните, а не от общопрактикуващите лекари. Тук обаче идва въпросът кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани лекарства не от личен лекар, а в COVID зона.

„Нямаме указания дали проследяването до пълното възстановяване ще бъде от лекарите, работещи в COVID зоната, или тези пациенти ще бъдат прехвърлени към личните лекари”, заяви д-р Георги Кушелиев, личен лекар от Банско.

Отговорът от министерството е, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата.

„Ще става основно дистанционно, но при влошаване, ще ходят пак там и ще бъдат хоспитализирани, насочвани от същите лекари”, каза зам.-министърът.

Междувременно от аптеките вече имат готовност за изпълняване на безплатните рецепти.

„Направихме ъпдейт на нашата система, който дойде от Здравната каса, имаме готовност да приемаме такива рецепти. С тези лекарства се работи, както и с другите по Здравна каса”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.  

Пациентите без здравна осигуровка няма да имат право на безплатните лекарства.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК