Желаещи обикалят от пункт на пункт, докато намерят къде да си я поставят

Болниците започнаха да поставят трета игла на ваксините срещу COVID-19 на желаещите. Проверка на NOVA обаче показа, че не всички, отишли до пунктовете, си тръгват ваксинирани, тъй като част от хората не отговаряли на критериите за допълнителна доза. Освен това някои от по-малките пунктове за ваксинация се въздържат от поставянето на трета доза, тъй като нямали заповед от здравното министерство.

От там пък заявиха, че вече официално се вписват и данните в информационната система. Така до обяд днес бяха регистрирани 126 души, които са си поставили от трета доза.

Поставянето на бустерната доза започна поетапно. До този момент допълнителната игла се поставя само в 9 области у нас.

COVID отделенията започнаха да се запълват

И вчера, и днес обаче в някои от пунктовете се въздържаха и отпратиха пациенти с мотива, че липсва заповед на здравното министерство.

Първи, още от петък, 3-та доза започнаха да слагат във Военномедицинска академия. А днес пред пункта дори се струпа опашка от желаещи да се ваксинират. Голяма част от тях - дошли именно за трета доза.

22 области у нас - в "червената" COVID зона

Медиците във ВМА твърдят, че третата доза дава повече защита, затова от петък досега близо 100 от тях също са си я поставили. Именно лекарите, хората над 65 години, както и тези с тежки заболявания и занижен имунитет се смятат за най-подходящи да допълнителната доза. От „Пирогов” заявиха, че тъй като не всички отговарят на тези изисквания, връщат част от хората. В „Александровска” обаче към този момент няма върнат, заяви ръководителят на пункта за ваксинация.

„6 месеца най-малко е препоръчително да са минали, за да се постави 3-тата игла. Често са и над 8 месеца”, обясни д-р Васил Михайлов.

100% доминация на "Делта" варианта на COVID-19 у нас

Допълнителни епикризи и документи, или предварително запазен час не се изискват в пунктовете.

Медиците напомнят още, че не е задължително всички дози да се правят в един и същ пункт.

Заради интереса в болница „Св. Анна” са решили да работят до 20:00 часа, включително и уикендите. В някои от по-малките пунктове също са готови да удължат работното си време, ако все още има желаещи за ваксини.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК