Платната са 24 на брой

Между битките на ринга, американският боксьор Мохамед Али често се разтоварвал с изкуство. „Най-великият“, както го наричат, често заставал пред бялото платно и изливал емоциите си. Рядка колекция от негови картини ще бъде пусната на търг в Ню Йорк. Експонатите са общо 24 на брой, Някои от тях са в карикатурен стил, а други са лично подписани от Али.

Картината, наречена „Жили като пчела“, е направена от автора през 1978 г. по време на снимките на историческия минисериал „Пътят на свободата“, в който той участва. Очаква се тя да се продаде за сума между 40 000 и 60 000 долара.

Продават на търг уникални вещи на Елвис Пресли, Мерилин Монро и Елизабет Тейлър

"Някои от картините са с автограф от Али, което ги превръща в много ценен сувенир. Разбира се, темата, която го е вълнувала най-силно, е боксът. На една от творбите си той е нарисувал тълпата около боксовия ринг, а всички са изобразени с тъжни лица. Споделя, че това се е запечатало в съзнанието му, тъй като публиката била разочарована от краткото време, за което е успял да спечели битката", споделя Хелън Хол - директор на отдела за попкултура в „Бонамс“.

Боксовата легенда Мохамед Али почина през 2016 г. на 74-годишна възраст, след дълга битка с болестта на Паркинсон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.