От Спешния център в Луковит признават, че колежката им е допуснала опасна грешка

3-годишно дете е в тежко състояние, след като фелдшер от Спешна помощ му сложил лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. Това твърдят близки на момченцето. Детето е настанено в болница, но опасност за живота му няма.

Дете с COVID-19 почина в болницата в Стара Загора, родителите подозират лекарска грешка

3-годишният син на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценява, че трябва да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.

„След по-малко от две минути детето се унасе, беше сънливо. След пет минути заспа. Не реагираше на бутане и викане. Дъщеря ми сметна, че вероятно медицие са объркали нещо. Оставиха игла и две ампули. Погледнахме ги и установихме, че са от хлофазолин. Аз съм с високо кръвно и знам за какво се използва това лекарство. Изплашихме се и отидохме в Спешното”, разказва бабата на детето Ани Илиева.

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите: „Мале, убих на хората детето”. От Спешния център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница. Там му поставят системи и го стабилизират.

Момче почина в пловдивска болница, родителите му алармират за лекарска грешка

„Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, а аз се опитвам да го държа буден. Изкарвам го навън, само и само да не заспива”, споделя майката Сара.

„Казаха ни, че детето трябва да остане там 70 часа. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома”, добавя бабата.

Екип на NOVA потърси за коментар филиала на Спешна помощ в Луковит. Фелдшерката, поставила инжекцията, отново беше на работа. Първоначално отрече обвиненията. След няколко минути ръководството разреши на завеждащия филиала да коментира случая. Лекарят призна за грешката.

ЗАРАДИ ГРЕШКA: Обявиха жива жена за мъртва

„Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Едни и същи са и не може да ги познаете. Фелдшерката е взела и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете”, обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.

70-годишната фелдшерка отказа да разговаря с екипа на NOVA официално, въпреки разрешението от управата. А родителите на детето са категорични – ще си търсят правата в съда.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.