За да върне децата към образованието, ресорният министър влезе в махалите

Хиляди семейства не изпращат децата си на училище. Снимка на министъра на образованието проф.Николай Денков в циганската махала в Берковица се превърна в хит в социалните мрежи. На нея се вижда как министърът обяснява на деца и родителите им защо училището в важно.

Доклад на ООН: На всеки 11 минути се самоубива дете

Близо 10 хиляди семейства, които не изпращат децата си на училище, са посетени от над 1200 специализирани екипа педагози, психолози и медиатори от началото на учебната година до момента в цялата страна. Целта е учениците, които по една или друга причина не идват в класните стаи, да бъдат върнати към образованието. Последният случай е от края на деловата седмица. С контактна група от местни педагози дори министърът на образованието и науката проф. Николай Денков посети семейство от квартал „Раковица” в Берковица, което не е изпращало двете си деца на училище от началото на учебната година.

"Много малък е процентът на деца, които не посещават училище. Тези три деца според родителите не посещават училище, защото нямали необходимите пособия. Това не може да бъде причина, защото ние всяка година подсигуряваме на първокласниците чанти, купуваме и допълнителни за такива деца. ", обясни Таня Йонова – директор на училището.

Четири пъти повече карантинирани ученици от началото на учебната година

Родителите обещали да пуснат децата си на училище от понеделник. Министър Денков е купил със свои лични средства необходимите пособия за децата, които са очаква да пристигнат днес при тях, сподели още педагогът.

"Аз съм много близко до тези деца, защото с медиатор всеки ден ходим при тях. Винаги съм им давала примери от живота, за мен това е най-големият учител", каза психологът Анжела Кадийска.

Такъв е примерът на дете, което е взимало обувките на баща си, за да ходи на чуилище, защото си нямало свои.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.