В около 200 от тях ще се гласува с машини

По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 държави, каза председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, на първия брифинг във ведомството във връзка с организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание на 14 ноември.

В около 200 секции ще се гласува с машини, прогнозата ни е, че може би ще се гласува с 360 машини, това ще зависи от решението на ЦИК в колко секции да се гласува с 2 машини, посочи Кондов.

"Галъп": 56,4% заявяват, че ще гласуват за президент

Той припомни решение от 24 септември на ЦИК за откриването на автоматичните секции, които са 671. Това показва, че промените в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание, затвърждават практиката да имаме много голям брой секции зад граница, посочи Кондов.
Подадени са малко над 56 000 заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на заявленията. На предишните избори те са били над 70 000, а на тези от 4 април - над 80 000. Това основно е проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в допълнителния списък, а това може малко да забави процеса.

Като най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина Кондов посочи провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв. Като много голяма трудност той посочи, че при увеличаването на изборните секции ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново до същите секции бюлетини, а още повече ги притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо слагане на нов софтуер във вече изпратените машини да се изпратят нови машини оттук, с което ще бъдат натоварени от МВнР. Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември /вторник/ сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур. Много ни се иска още в понеделник да ни бъдат дадени поне част от книжата, част от машините, ако е възможно, за да започнем подготовката, добави той. Кондов обаче подчерта, че при евентуален втори тур той със сигурност ще се състои, въпреки проблемите.

Сред предизвикателствата Иван Кондов посочи и такива, свързани с назначаването на членовете на СИК и предложенията на политическите партии. Молбата ни към ЦИК винаги е била това да се изтегли възможно най-рано, защото процесът е дълъг и много често се сблъскваме с проблеми, тъй като понякога изборът на партиите попада върху хора, които дори не знаят, че са назначени, от МВнР не успяват лесно да ги намерят, а понякога те се отказват в последния момент и трябва да им се търсят заместници.

Кандидатпрезидентската двойка Герджиков - Митева тръгват към вота от Карлово

Иван Кондов изтъкна и молбата към политическите партии да предложат добре подготвени кандидати, които вече са участвали на избори. Той посочи, че са получили доста предложения от организации и от български граждани зад граница за подобряване на процеса на подготовка и провеждане на изборите, сред тях е и Мрежата на изборните доброволци зад граница. Получихме доста предложения, адресирани и до нас, и до ЦИК, за създаване на различни системи за по-добра комуникация в нощта на изборите. Това не е в правомощията ни, но подкрепяме тези предложения. Всяко предложение, което може да помогне за по-доброто протичане на изборите, намира подкрепа при нас, заяви Кондов.Той отбеляза и темата с обучението на членовете на секционните комисии. Тъй като е ясно, че присъствени обучения не могат да се правят, готови сме да предоставим техническата платформа, с която да се направи дистанционно обучение, но то трябва да се осъществи от ЦИК, посочи Кондов.

Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, които за съжаление не доведоха до увеличаване на гласуващите, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване, тъй като организирането на този тип гласуване в чужбина е изключително енергоемко и скъпо, и вече става почти невъзможно, коментира Иван Кондов. По думите му, може би е време да се помисли за преминаване на дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса - практика и на мнозинството държави в ЕС и по света.

Днес от МВнР са получил бюлетините и веднага са започнали подготовка за изпращането им зад граница. Надяват се скоро да получат и машините, тъй като тяхното изпращане и въобще подготовката им е много по-сложна в сравнение с бюлетините. Получени са 1 400 000 бюлетини, съобщи заместник-председателят на работната група "Избори" Калин Анастасов. Очакват в понеделник да получат и останалите изборни книжа, така че планират до края на следващата седмица да могат да заминат.

За кандидатите и сценариите след вота: Говорят анализаторите

За първи път само 21 човека са подали на хартия заявленията си за гласуване в чужбина.
По прогноза най-много са секциите в Европа - 445 секции в 22 държави. МВнР е ангажирано с над 750 секции - повече от всяка РИК в България, и то на огромна територия по света. За първи път се отваря секция и в Бахрейн. Около 650 секции ще бъдат отворени извън консулски и дипломатически представителства, което Анастасов определи като сериозно предизвикателство, особено в ситуация на пандемия. Най-много избирателни секции отново се очакват във Великобритания - около 130-140. В Турция се предвиждат около 115-125 секции. Приблизителният брой на членовете на секционните комисии е над 4000. Всеки ще се съобразява с местните противоепидемични мерки. Засега в около 4 държави, сред които Германия и Швейцария, ще се изисква задължително членовете на СИК да предоставят документ за завършена ваксинация, тест или преболедуване. Засега няма държава, за която да е известно, че от решилите да гласуват български граждани ще се изисква допълнителен сертификационен документ, но това може да се промени. Предвижда се, че избори с машини ще се състоят в 21 държави.

Към момента не е получено съгласие за провеждане на избори в Алжир, Аржентина, Италия, Канада, в Китай - за Хонг Конг, и за секция в Сърбия. Не са получени и конкретни разрешения за провеждане изборите в Германия, където засега има принципно съгласие за броя на адресите извън дипломатическите и консулските представителства.

Източник: БТА