„Хората не се притесняват да подарят гърди на дъщеря си, но се притесняват от една ваксина”, каза специалистът

„Издаването на сертификат след първа доза от ваксината е един прагматичен подход да се стимулира ваксинирането у нас. У нас има настройване срещу всички неща. Човекът, който не иска да се ваксинира – не иска да прави нищо. Не иска да носи и маска. С тези мерки се надявам, че ще започнат да се спазват някакви правила”. Това заяви в студиото на NOVA председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той коментира и ваксинацията за хора с автоимунни заболявания.

„Много от тези болести по никакъв начин не налагат ограничаване във ваксинацията. Има случаи, в които наистина трябва да се консултираме с лекаря провеждащ терапията. В света са поставени над 6 млрд. дози и много от тези хора са с автоимунни заболявания. В САЩ ваксинира и хора с онкологични заболявания”, обясни проф. Момеков.

„От най-честите странични ефекти не трябва да се притесняваме изобщо. Това е просто една инжекция, която трябва да проведе учение на нашия организъм. Температура за един ден и неразположение не са проблеми, особено сред нация, в която се подаряват силиконови протези на ученички. Хората не се притесняват да подарят гърди на дъщеря си, но се притесняват от една ваксина”, каза специалистът.

„Говорим за нация, в която има строг имунизационен календар. Българите са преживяли десетки ваксинации и аз наистина не разбира тази фобия. Тя може би беше индуцирана”, добави той.

„Страхът на хората зависи от тяхното IQ. За хората с определено такова се говори за чипове. Когато си една идея по-интелигентен започват да ти говорят, че няма да можеш да се възпроизведеш. В Израел масово ваксинират бременни и е доказано, че компонентите на тези ваксини нямат никакво отношение към фертилитета”, каза проф. Момеков.

Целия разговор гледайте във видеото