Доклад обвини бившата директорка на Банката, а тя отхвърли всички обвинения

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли молбата на настоящия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита срещу обвиненията, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните в доклада Doing Business през 2018 година, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Кристалина Георгиева: Три проблема стоят пред възстановяването

Според агенцията петиция за срещата е внесена от един от адвокатите на Георгиева до директора на борда на Световната банка. В него се подчертава, че одиторският доклад за нарушения при публикуването на доклада за банков рейтинг Doing Business за 2018 г., изготвен от адвокатска кантора WilmerHale, е неправилно съставен и нарушава процесуалните права на Георгиева.

Европа подкрепя решението Кристалина Георгиева да запази поста си

Авторите на доклада на WilmerHale, публикуван през септември, смятат, че служителите на СБ са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга в Doing Business за 2018 година. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са били завишени, а тези на Азербайджан са били изкуствено понижени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни. От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени под натиска на Джим Йонг Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и най-вече под влияние на Георгиева.

МВФ РЕШИ: Кристалина Георгиева запазва поста си

Георгиева отрече обвиненията към нея. Тя пое ръководството на МВФ през есента на 2019 г. През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на докладите Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС