Разговор с директора на MБАЛНП по неврология и психиатрия „Свети Наум“ в София

Ако ви е познато усещането, за по-слаба концентрация, раздразнителност за дребни неща, разсеяност, тези минути са за вас. Учените казват, че може да сте жертва на мозъчна мъгла. Какво се крие зад този термин?

Академик Иван Миланов е директор на MБАЛНП по неврология и психиатрия „Свети Наум“ в София. Той е доктор на медицинските науки от 1997 година, професор по неврология и академик на БАН.

"Мозъчната мъгла" е журналистически термин, но аз го харесвам. Той не е създаден заради COVID, а за други ситуации, но стана много актуален с появата на заразата от коронавируса. Това е състояние, което се получава след преболедуване нот COVID, не при всички пациенти. То се характеризира с леки когнитивни нарушения, забавено мислене, разсеяност, липса на концентрация", това каза академик Миланов в "Пулс" по NOVA NEWS.

Той разясни, че това е едно комплексно състояние, при което не е много ясно дали преобладават съдовите нарушения на мозъка, дали преобладава хипоксията на мозъка или депресивния синдром.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.