Мъжът, открит днес, вероятно се е опитвал да почисти вулканичната пепел от имота си

Вулканът на канарския остров Ла Палма взе първа жертва, близо 8 седмици след първото му изригване, според местни медии, предаде ДПА.

Тялото на мъж беше открито в изолираната зона в южната част на испанския остров, съобщи в. "Мундо" като се позова на полицейска информация. Както изглежда, 70-годишният човек е починал, когато покривът на къщата му се срутил в Лос Лянос де Аридане. Според съобщенията, мъжът е имал разрешение да влезе в забранената зона.

Строят нови къщи за пострадалите от вулкана в Ла Палма

Жители на евакуираните къщи често получават разрешение да влязат в покрития с вулканична пепел район на планинската верига Кумбре Виеха, за да си вземат от вкъщи документи или други важни вещи. Обикновено това се прави под надзора на властите.

Мъжът, открит днес, вероятно се е опитвал да почисти вулканичната пепел от имота си. Вчера роднини са го обявили за издирване.

СЛЕД ИЗРИГВАНИЯТА НА ВУЛКАНА: Силно земетресение на остров Ла Палма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Откакто вулканът изригна за пръв път на 19 септември, лавата е разрушила напълно над 1450 сгради, според неотдавнашна оценка на регионалните власти. Лавата може да достигне температура от около 1300 градуса по Целзий. Общо 1018 хектара са били покрити с еднометров слой лава - площ, по-голяма от 1400 футболни игрища. Над 7000 жители трябваше да бъдат прехвърлени на сигурно място.

Местните хора обаче се надяват на известен отдих: от известно време потоците лава се движат много бавно или въобще не помръдват.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА