Какво предвижда планът на Европейската комисия

Европа с нов план за издаването на зелени сертификати от Нова година. Бустерната доза може да се окаже решаваща. На този фон предстои да стане ясно дали ваксината на Pfizer ще се прилага за деца над 5-годишна възраст.

Европейската агенция по лекарствата излезе с препоръка ваксината на Pfizer да се поставя на деца над 5-годишна възраст. Отново ще се поставят две дози, но количеството препарат ще бъде от по 10 милиграма, а не 30, както е при лицата над 12 години.

Издават нова заповед за влизащите в страната без зелен сертификат

Възможно е да има нежелани реакции при децата, които са идентични с тези при възрастните. Сред тях - болка на мястото на инжектиране, умора или втрисане, които отшумяват няколко дни след ваксинацията. 

Планът на Европейската комисия е от Нова година напълно завършен цикъл за ваксинация да се смята, когато имаме и трета бустерна доза ваксина. За хората с две - зеленият сертификат да важи девет месеца, а не 12.

„Щом това се приеме това решение, то ще бъде имплементирано и за нашата държава”, посочи здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

„Това е гаранция за намаляване на броя на заразени и починали”, добави съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Макар и бавно, броят на ваксинираните се увеличава и достига 25% от населението, отчетоха от Здравното министерство.

„Трябва да са повече. Има ръст на тези, които искат да бъдат имунизирани, в това число и тези, които искат да получат бустерна доза”, посочи д-р Васил Михайлов от Александровска болница. 

МЗ: Излизаме от тъмночервената зона, новият щам не е у нас

Пред пункта за ваксинация в Александровска екипът ни среща диетолога д-р Ипократис Пападимитракос. „Смятам, че третата бустерна доза е много важна и е необходимо да се направи”, каза той.

Д-р Георги Миндов показва пълните списъци с желаещи да си поставят бустерна доза. „Повечето са възрастни. От приоритетните групи над 65 години има доста желаещи в моята практика. Идват сами и търсят активно”, уточни медикът.

На този фон Европейската агенция по лекарствата препоръчва одобрението на ваксината на Pfizer да се поставя на деца до 5 до 11-годишна възраст. „Интересът е нулев под 12 години. Нямам дори запитване”, смята д-р Миндов.

„Ваксинирането е път към нормализация на учебния и възпитателния процес на децата. Да вървим в тази посока непременно и с помощта на родителите”, категоричен е Михайлов.

Европа обмисля вариант да не се издава сертификат срещу отрицателен тест за COVID-19. „По-добре е да се върви към ваксинацията която е по-трайният и добър път за решение на пандемията”, добави Михайлов.

Засега плановете на здравните власти у нас са да не се преминава към задължителна ваксинация.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.