Преговорите на експертно ниво приключиха

Държавният глава издаде указ за свикване на 47-ото Народно събрание. Документът беше подписан късно снощи. Първото заседания на новия парламент ще бъде на 3-ти декември, петък, от 9 часа.

Президентът обяви кога свиква Народното събрание

По традиция Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния депутат. Този път това е доц. д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ". Новите 240 народни представители трябва да положат клетва, да изберат председател на парламента и на различните парламентарни групи, както и техни заместници.

Очаква се да започнат и разговорите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет. До тук се стигна след едноседмични експертни разговори по основните политики в страната. От срещите обаче  бяха изключени три партии - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”.

Божанков: Логично е „Продължаваме Промяната" да излъчи Петков за премиер

След като в събота приключиха преговорите между "Продължаваме Промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България", сега предстои нов етап. Няколко дни преди първото заседание, тепърва се очаква да започнат разговорите за състава на кабинета. Най-спряганото име за премиер е това на Кирил Петков. От формацията вече заявиха, че са склонни и на други имена за този пост.

От БСП заявиха за NOVA, че Петков трябва да оглави кабинета ,тъй като ПП е първа политическа сила. Най-вероятно ще се стигне и до коалиционно споразумение, за да има яснота кой носи отговорност за управлението.

Какви ще са предизвикателствата пред новите министри?

„Всяка сила - коалиционен партньор, трябва да поеме отговорност чрез пряко участие.  Дали БСП, „Има такъв народ” или „Демократична България” ще излязат извън управлението, означава само едно – кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа криза”, заяви Явор Божанков от БСП в ефира на „Здравей, България”.

 

 

„Това беше експертен разговор, имаше над 100 души от наша страна, млади хора, но и хора с опит. Това не значи, че те са потенциални кандидати за министри.Този разговор тепърва започва.Логично е най-голямата политическа сила, мандатоносител, спечелила изборите, да излъчи министър-председател.”, обясни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.