Сериозно намалява обаче броят на жените във фертилна възраст у нас

Истински бейби бум след година на изолация. Това е една от добрите новини, които страната ни чака от много време насам. От столичната болница "Шейново" съобщиха, че не са виждали такъв ръст на раждания от 2013 година и очакват тенденцията да се запази и през следващата година.

"Отчетохме, че все повече деца се раждат - от 7 до 13 на денонощие, което е сериозен ръст", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Донка Узунова, началник на Неонатологично отделение, II САГБАЛ „Шейново”. 

"Родилките споделят тревоги заради пандемичната обстановка. Прекъсването на женските консултации бяха проблем, както инфекциозния статус на пациентките. Но въпреки страха, те искат да запазят себе си и бременността си", заяви още д-р Узунова.

Относно ваксинацията срещу COVID-19 за бременните жени, лекарят го препоръча, тъй като такова е и мнението на световната научна общност.

"Няма засега статистика за ръст на ражданията, защото годината още не е приключила. От биологична гледна точка няма данни COVID да засяга способността за оплождане, което е положително. От психологична гледна точка пандемията и страха от заразата отлага планираните раждания и те би трябвало да намаляват. Непланираните раждания обаче могат да се увеличат заради повечето време, прекарано заедно", заяви и доц. Стоянка Черкезова, гл. асистент в Института за изследване на населението, БАН. 

Обезпокоителното за нея е, че сериоизно намаляват жените във фертилна възраст, поради което не може да се очаква благоприятна тенденция при това положение.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.