Можем да паркираме в платените зони от 8.30 до 20.00 ч.

От днес разширяват двойно синята зона в София. Платените места за паркиране вече ще са около 13 хил. На практика голяма част от зелената зона стана синя, т.е. двойно по-скъпа – от 1 на 2 лева. "Зелените" паркоместа пък се увеличават с над 500. 

Разширяват синята зона в София, махат безплатния служебен абонамент (КАРТА)

Влиза в сила и промяна при работното време. Според новите правила от понеделник до събота платеното паркиране в София ще бъде между 8.30 и 20.00 ч.

 

 

Живущите в районите, където зелената зона става синя, ще могат да ползват абонамента си до датата, до която важи. След това обаче ще трябва да заплатят на тарифата за синя зона.

Срещаме Елена в момента, в който свалят скобата от автомобила й.

„Пуснах си правилния SMS за Зелена зона, но от днес тук е Синя”, установява тя.

Наблизо, оказва се, по никакъв начин не е указано, че жената е била в зона за платено паркиране. За да не изпадне в същата ситуация, Лилия обикаля с колата си и търси табели.

„Не мога да разбера кое е Синя зона, кое е Зелена зона, няма табелки”, казва тя.

Задачата за подмяната на указателните табели е на Центъра за градска мобилност. 10 екипа започнали да сменят знаците в 19.30 часа снощи, след края на работното време на платената тогава Зелена зона.

Остава да бъдат монтирани още близо 700 табели. А днес един от всеки 10 шофьори праща SMS за Зелена зона в новата Синя. От името на всички контрольори в Центъра за градска мобилност, Габриел Банков казва, че с колегите му проявяват толеранс към „нарушителите”.

„Ние искаме да им помагаме, когато установим такова нещо, просто им казваме каква е грешката, че са пуснали неправилен SMS. Сгрешили са. Не ги санкционираме, просто сме толерантни към хората”, казва Габриел Банков от Центъра за градска мобилност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.