Очакват ли се нови мерки у нас, ако Омикрон влезе в България

Ефективността на наличните ваксини срещу новия вариант на COVID-19 може да е 2 пъти по-слаба от досегашната, смятат български учени. Но дали производителите Pfizer и Moderna ще разработват нови подобрени ваксини – ще стане ясно след 2-3 седмици. С какви срокове се ангажират и очакват ли се нови мерки у нас, ако Омикрон влезе в България?

С появата на Омикрон влизането в България от страни в „червената зона” беше възможно срещу зелен сертификат и допълнителен отрицателен тест. От днес изискването за PCR отпада. 

Д-р Златанов: Обмисляме тестване на учениците само в понеделник

„Такава е политиката в цяла Европа – това е правилният подход. Ако влизащият не е ваксиниран или преболедувал се поставя под задължителна 10-дневна карантина. Ние не се намираме на изолиран остров и не бихме могли да забраним влизането и излизането от нашата страна ”, обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

И докато Омикрон бавно навлиза на нови територии, учените изследват с какво се различава от досегашните варианти. Първо - разпространява се по-бързо. Но по-лекото му протичане дава надежда на учените.

Без единодушен отговор все още остава въпросът: осигуряват ли наличните ваксини сигурен щит срещу Омикрон.

„Той има 50 мутации в своя геном, 26 от които са в спайковия протеин. За сравнение мутациите в Делта са само 10”, казва проф. Пенка Петрова.

Според някои имунолози ефективността на наличните ваксини срещу Омикрон може да се окаже двойно по-ниска – и от от 98% да падне до 50. Точни данни за това се очакват от производителите до 2-3 седмици.

„Веднага след като се получат тези резултати ще бъде взето решение дали да им се поръча да изработят подобрени ваксини или не”, заяви проф. Илко Гетов.

Ако това се наложи – ще се действа по ускорена процедура. И адаптираните към Омикрон ваксини ще са готови и одобрени в Европа до 4 месеца.

По нови версии в съкратени срокове обаче работят само производителите на РНК ваксини –Pfizer и Moderna.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.