50 хил. семейства с репродуктивни проблеми са в очакване

50 000 семейства чакат за донор на яйцеклетки. Оказва се, че в пандемията броят на желаещите да даряват е намалял драстично. За инициативата „Дни на донорството” разказва Благой Цицелков.

Девет години и девет опита до щастието да имаш дете. „Бяхме изключително щастливи, когато ни се обидиха и казаха: „Има донор, може да стартираме процедурата”. Това беше един от най-щастливите ни моменти в живота”, разказа Мария Манчева.

Бейби бум след година на изолация

Тя и съпругът ѝ днес се радват на 4-годишния си син, благодарение на неизвестна жена, дарила яйцеклетките си. „Трудно е да се опише с думи. Това, което дават донорите, е всичко за нас, което можем да получим на този свят”, добавя Манчева.

Сега Мария се надява на второ дете. Чакането отново ще е дълго. Донори на яйцеклетки почти няма. „Ако днес един донор ни потърси за информация, то в същия ден 10 или 15 семейства влизат в донорската програма”, посочи Мариела Куртева от фондация „Майки за донорство”.

Липсват и донори мъже. „В много клиники в страната заради недостиг на донори на спермазоитиди се налага внос. Това е нещо, което нашата организация не приветства”, добави Куртева.  

РОДЕНИ В ПАНДЕМИЯ: Какви са изпитанията пред майките и бебетата

Сега от фондация „Майки за донорството”, заедно с болница „Надежда”, организират до неделя коледен благотворителен базар и безплатни прегледи за семейства с репродуктивни проблеми.„Всяка година правим безплатни прегледи. До този момент имаме 140 двойки, които са се записали”, обясни репродуктивният специалист д-р Стела Чапанова.

Мария всеки ден благодари на непозната жена, благодарение на която днес може да се нарече „майка”. „Имам ритуал с моето детенце - сутрин, като го будя за градина - още преди да го облека го гушкам в мен и така една-две минути се събужда. Ако донорът не беше направил този жест да дари, аз никога нямаше да мога да усетя това чувство”, споделя тя.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.