Висок е броят на починалите за денонощие

Нови 2 289 случая коронавирус в България. Те са установени след направени 36 775 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Починалите през последното денонощие са 113, от които 87,61% не са ваксинирани. Излекуваните за същия период са 3 323.

Хоспитализирани са 6 035 души, от които 684 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение са 552.

Поставените дози ваксина са общо 3 390 634, от които 19 825 за последното денонощие.

До седмица ще бъде ясно има ли заразени с варианта "Омикрон" в България. В Центъра по заразни и паразитни болести се секвенират 10 на сто от всички положителни проби в страната.

Според експертите, ако успеем да задържим Омикрон далеч от българските територии, краят на четвъртата вълна предстои до края на годината.

Ако се съди по това, че Омикрон се преболедува по-леко, учените смятат, че след като вариант отмине, пандемията ще започне да отшумява. Знае се обаче, че той е и много по-заразен - с 200-300% повече от Делта.

В Центъра по заразни и паразитни болести се секвенират 10 на сто от всички положителни проби в страната, ако Омикрон не бъде установен и през този месец, се смята, че до края на годината ще дойде края на четвъртата вълна.

Въпросът е дали наличието на Омикрон ще удължи вълната.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.