Решението е взел сам, по примера на германския канцлер

Доктор Танев Чавуш е български изселник , който живее в Бурса от 32 години. Той вече има поставени четири дози ваксина. Решил го е сам, след като само за един ден заради COVID-19 губи петима пациенти и трима колеги.

„Две от тях са китайски „Синовак” и две са на „Пфайзер”. Канцлерът на Германия Ангела Меркел тя също направи кръстоска между векторна и РНК ваксина, щом тя го направи, явно е изпитано”, казва лекарят.

Европейската агенция по лекарствата ЕМА обяви, че смесването на препарати дава много добри резултати. Плюсове след проучвания виждат и вирусолози у нас, особено в комбинацията между векторна и РНК ваксина.

„След прилагане на аденовирусната ваксина на „Джонсън и Джонсън”, ако се приложи след това втора такава ваксина - нивото на антителата се показва четири пъти, но ако се приложи РНК ваксина, може да се качи от 30 до 76 пъти в зависимост от това дали е „Пфайзер” или „Модерна”, обясни вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

В дългосрочен план, прилагането на векторни ваксини най-вероятно ще се окаже, че не е най-правилният подход.

„Ако използваме една и съща аденовирусна ваксина нашата имунна система може да разпознае самият вектор и съответно да го унищожи и да попречи на ваксината да свърши своята работа”, добави още проф. Александрова.

В същото време България продължава да е на опашката по ваксинация в европейския съюз. у нас едва около 24% от пълнолетните са се ваксинирали. Здравните власти не дадоха информация за смесването на пепаратите, но призоваха да се имунизираме.

„Във всеки един пункт, където се извършва ваксинация, колегите могат да дадат ясна и точна информация, в зависимост от индивидуалния случай”, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов.

Проучванията за кръстосването на различни ваксини продължават. Очакват се и указания кога и как да се прилагат.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.