Те ще прекарат 12 дни на станцията

Екипажът на Международната космическа станция посрещна милиардера Юсаку Маезава и останалите космически туристи, които излетяха преди ден в Космоса с руската ракета „Съюз МС-20”, пилотиран от космонавта Александър Мисуркин.

Руска ракета с японски милиардер на борда се скачи с МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тримата туристи се присъединиха към екипажа на МКС на борда на Станцията. Магнатът в областта на онлайн модата Маезава и неговият асистент по производството Йозо Хирано излетяха от Русия космодрум Байконур в Казахстан в 07:38 ч. по Гринуич. „Мечтата се сбъдна", написа магнатът в Twitter.

Милиардерите Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън направиха пробив в търговските туристически полети тази година, навлизайки на пазар, който Русия иска да защити.

След като се скачи с модула „Поиск" на руския сегмент на МКС, триото ще прекара 12 дни на станцията. Японските туристи планират да документират ежедневието си на борда на МКС, за да го споделят в популярния канал на Маезава в YouTube.

46-годишният милиардер си е поставил 100 задачи, които трябва да изпълни по време на престоя си на борда, между които провеждане на турнир по бадминтон в орбита.

НАСА изстреля космическия апарат, с който ще опита да отклони астероид (ВИДЕО+СНИМКА)

МКС е дом на международен екипаж от 7 души, между които двама руски космонавти и един японски астронавт.

Маезава, който е космически ентусиаст, планира да вземе със себе си и 8 души на мисия около Луната през 2023 г., управлявана от SpaceX на Мъск. Той и неговият асистент ще бъдат първите частни японски граждани, които ще посетят космоса, след като журналистът Тойохиро Акияма пътува до космическа станция „Мир" през 1990 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.