Решението би било противоконституционно, смята енергийният експерт

Предложението за налагане на мораторуим върху цената на тока и парното е акт на краен полулизъм. Това каза в ефира на „Твоят ден” енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му решението би било противоконституционно.

„Изпълнителната власт бламира независими регулаторен орган, който по всички европейски правила трябва да е наистина независим. Може да се анализират решенията му, но не могат да бъдат бламирани. Това е неконституционно и ще последват наказателни процедури от ЕК. Нарушаваме върховенството на закона в България. И преди страната ни е губила заради наказателни процедури. Бяхме осъдени за нарушаване на пазарните правила с 80 млн. евро. След обжалване те бяха намалени на 30 млн. евро. Сега ситуацията може да е сходна”, обясни той.

"Продължаваме Промяната" ще предложат начална и крайна дата за мораториума

Според енергийния експерт има по-ефективни мерки. „Например - промяна в ДДС. Чрез изменения в Закона за енергетиката могат да се натрупат милиарди, които да отидат в помощ на индустрията, а после - и на бита. С промени в подзаконовите уредби може да бъде контролиран и износът на електроенергия”, каза още Хиновски.

Ако мораториумът стане факт, може да се стигне до фалити, смята още експертът.

Депутатите замразиха цените на тока, парното и водата, кабинетът поиска корекции (ОБЗОР)

„Няма страни в ЕС, в които мрежовите оператори да са поставени пред фалити. Ще получаваме различни количества топлинна енергия и ще мръзнем”, заяви Хиновски.

През вчерашния ден Мартин Димитров от „Демократична България” не подкрепи мораториума и не участва в гласуването.

„Не трябва да се използват непазарни способи, това води до рискове. Евентуална наказателна процедура е един от малките рискове пред страната ни. Политическите мерки за това да не поскъпва токът трябва да минават през пазарни решения като въвеждане на диференцирано ДДС за период от четири месеца”, обясни той.

Димитров беше категоричен, че е необходим дебат по възможностите за налагане на пазарни мерки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.