Проявата е извършена в навечерието на Коледа

Вандали отсякоха половин вековно дърво, за да вземат върха му за новогодишна украса. Случаят е от град Гулянци. Сигнал за незаконното отсичане на елхата е подаден от местни жители. Дървото е било повалено в навечерието на Коледа, като му е отрязан върхът, който е около 2 метра.  

„Не мога да осмисля това деяние. Недопустимо е да отрежеш 17-метрова елха”, каза кметът на града Лъчезар Яков.

Мъж потроши над 20 коли в Благоевград (ВИДЕО)

Сигналът за отрязаното дърво е подаден в социалните мрежи от Цветан Петков, който живее наблизо. От общината сигнализират за случая и полицията. Органите на реда заедно с горския инспектор проследяват пътя на отрязания връх. Следите водят до една от къщите в града.

„Стигнахме до предполагаемите извършилите, въпреки че отричат, но в крайна сметка ще се докаже при разследването”, заяви кметът.

Очаква се до края на седмицата да има обвиняем за незаконната сеч на защитения вид дърво. След като конфискувала отрязания връх на елхата, община Гулянци ще използва дръвчето по предназначение.

„Дървеният материал ще приберем в склад, а връхчето в знак на протест ще украсим и ще го поставим пред община Гулянци, за да се вижда от всички хора”, допълни кметът на града.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.