На легендарните трапези има всякакви ястия
Бабите от Добринище продължават да пазят традициите, свързани с празничната трапеза в новогодишната нощ и ястията, които трябва да присъстват на нея. Рецептите се предават през поколения, а храната- не остава, заради многобройните членове на семейството.
НА БОГОЯВЛЕНИЕ: Какво готвят бабите от Калофер?
„Основно ястие за празничната трапеза е Добринишката капама. Във фурната се пече суджук за мезе. Характерна е и ракията, но при нас тя е с мед. Подходяща е при настинки, тъй като действа много благоприятно”, разказва Росица Макриева.
На трапезата неизменно присъства и питката, а бабите от Добринище обещават, че гостите освен нахранени, няма да си тръгнат и жадни.
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК, iOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.