Не е ясно колко дълго може да живее мъжът с това сърце

57-годишен американец стана първият човек със сърце от генно-модифицирано прасе. Дейвид Бенет претърпя успешна трансплантацията на органа. Три дни след операцията, медицинския екип в Балтимор казва, че мъжът се чувства добре. Лекарите от Университета на Мериленд получиха специално разрешение от властите да опитат да присадят генно-модифицираното сърце от животно, защото иначе Бенет е щял да почине. 

Трансплантацията на сърце от прасе на човек се прави за първи път в историята. Лекуващите лекари съобщиха, че три дни след операцията, 57-годишният пациент е в добро състояние.

 „Останахме много доволни, когато животинското сърце започна да функционира така, както очаквахме, когато го отделихме от машината за поддържане”, коментира д-р Бъртли.

Експерименталният метод е бил последният шанс за оцеляване на Дейвид Бенет, въпреки несигурността около дългосрочните ефекти. За да извършат операцията, лекарите от Университетския център в Мериленд са получили специално разрешение от американските здравни власти.

„Подготвяме се за следващата атака от страна на организма, тъй като знаем, че сърцето ще бъде атакувано от различни клетки-войници в тялото. Затова сме създали специален план за лечение, който да се справи с генно-модифицираното сърце”, обясни още специалистът.

7-часовата операция е истински пробив в медицината. Учените отдавна изследват органите на прасетата като подходящи за трансплантация при хора.  Въпреки дългогодишните опити обаче предишни подобни интервенции са били неуспешни. Сега проблемът е разрешен чрез премахване на несъвместимите гени.

 „Никога не сме правили подобна операция на човек и се надявам, че сме му дали по-голям шанс да продължи лечението си. Все още обаче не знаем дали ще са нужни дни, седмици, месеци или дори години”, каза още д-р Бъртли.

Хирурзите се надяват, че успехът им ще помогне за спасяването на хиляди пациенти по света, които чакат за трансплантация. Само в Съединените щати всеки ден 17 души губят живота си заради недостига на донорски органи.

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.