Това е единственият барелеф на Смирненски в София

Дъждовна понеделник вечер в района на Женския пазар в София. Минавайки покрай контейнер за боклук, Виляна забелязва странен предмет, захвърлен край него. Приближава се и разпознава лика на Христо Смирненски, а предметът оказва се, е барелеф.

„Взехме барелефа, макар в началото да бяхме малко възпрепятствани от факта, че не се събра в колата ни, понеже е доста голям. Двама господа от ирански ресторант в непосредствена близост бяха така добри да приберат барелефа в двора си, да го запазят за вечерта”, разказва редакторът във "View Sofia" Виляна Соколова.

На следващия ден тя се връща с по-голям автомобил. Впечатлена от случилото се, решава да го сподели. Като редактор в сайт за лайфстайл и култура, публикува разказа си там и малко след това, получава обаждане. От наскоро реставрираната къща-музей на Христо Смирненски искат да осиновят спасения барелеф.

 „Според мен, той е съхраняван в някакво мазе. И понеже материалите, от които е направен, нямат някаква сериозна стойност, е изхвърлен. Защото ако беше от метал, от нещо по-специално, знаете къде можеше да отиде”, смята Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей.

По предварителна оценка на експерти от музея, барелефа е изработен между 50-те и 60-те години на миналия век. Стоял е на място, свързано с поета, а материалите дърво и гипс, от които е изработен, означават че е бил на закрито. Защо е бил свален, а после захвърлен под дъжда обаче, тепърва ще опитат да разберат.

 „ Аз съм с впечатлението, че младите хора и почитателите на българската литература всъщност имат огромен сантимент. Това е някакво изключение за мен, не е правило”, споделя Виляна.

 „Имаше страшно много паметници, които бяха разрушени. Аз лично имам надежда, че напоследък има обратен процес - че хората започват вече да търсят как да градят, как да пазят тази духовна памет”, казва Атанас Капралов.

От къщата-музей ще реставрират барелефа. Така, както направили и с със самия музей, след като през 2004-а затворил врати и започнал да се руши. След дълги години труд, сега предстои откриване. С възстановения барелеф вътре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.