Това обявиха президентите на Турция и Сърбия след срещата им в Анкара

Президентите на Турция и Сърбия ще посредничат за решаването на кризата в Босна и Херцеговина. Това обявиха Реджеп Ердоган и Александър Вучич след срещата им в Анкара.

Разделението там достигна връхна точка, след като от Република Сръбска заплашиха да се изтеглят от армията, данъчната и съдебната система на Босна и Херцеговина. Турция, която има голямо влияние сред босненските мюсюлмани, нарече действията на сръбските националисти "грешни и опасни". Ердоган каза, че с Вучич са се разбрали да съберат лидерите на хърватите, сърбите и бошняците в Босна и Херцеговина, за да намерят начин да гарантират териториалната цялост на страната.

Ердоган поиска Албания да се бори срещу организацията на Фетулах Гюлен

"Международната общност трябва да действа единно, за да спре кризата в Босна и Херцеговина. Всички засегнати страни трябва да се въздържат от стъпки, които застрашават териториалната цялост на страната. Знам, че в Сърбия предстоят избори. След тях ще се съберем с лидерите на трите етнически групи. Там ще решим как да защитим целостта на Босна и Херцеговина", заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.