Гледайте на живо брифинга на здравните власти от МС

Премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дават повече информация за развитието на пандемията, затягането на мерките и състоянието на здравната система. Пресконференцията се провежда в Министерския съвет.

"Започваме да управляваме COVID кризата на базата на модели. Добрата новина е, че въпреки заболеваемостта, новата вълна все още не е довела до висока заетост на интензивните легла в болницата", каза премиерът Петков.

Петков каза кога ще отпадне зеленият сертификат у нас

Той добави, че първоначално заложените в националния антиCOVID план шест клъстера, на които беше разделена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има голямо лечебно заведение, което да обслужва пациентите с коронавирус.

Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места нивото на заболеваемост е доста високо.

"Прогнозата е, че след 5 дни тези клъстери ще влязат в третия етап от плана. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се налагат допълнителни мерки", поясни Петков.

Над 22% положителни проби за COVID-19

Здравният министър проф. Асена Сербезова подчерта, че идеята на този тип управление на кризата е да има предвидимост на мерките.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че с е очаква усиленото разпространение на Омикрон да продължи още 2-3 седмици, след което ще намалее. 

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", каза още главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че понякога, затъвайки в цифрите, забравяме "голямото". "А голямото е, че 95% от умиращите са неваксинирани", заключи доц. Кунчев.

ОКОНЧАТЕЛНО: Въвеждат по-строги COVID мерки в София

COVID ограниченията на локално ниво

На локално ниво редица области вече затегнаха ограниченията. От следващата седмица нови мерки въвежда и столицата. Още от понеделник част от учениците минават онлайн до междусрочната ваканция, която е близо 10 дни.

„Оставяйки една част от децата вкъщи за тези 4-5 работни дни, на практика ние ще имаме 14 дни, за да разкъсаме веригата училище - деца- семейство”, обясни областният управител на София Иван Кючуков.

Директори се надяват с ваканцията да се реши основният проблем - с отсъстващите учители. „Трудно става това заместване на часовете, когато някой излезе в болнични”, каза директорът на 140 СУ „Иван Богоров” в София.

 

 

Напрежение обаче се създаде при мерките за бизнеса. От 27-и януари влиза в сила вечерен час до 22 ч. и намален наполовина капацитет. „В обектите и дейностите със значение за обществено здраве. Игралните зали, казината, заведенията за хранене и развлечение, включително и местата за настаняване”, уточни главният секретар на областната управа в София Пенка Велева.

Бизнесът обаче обяви бойкот. „Това няма как да го приемем. Колегите вече са на границата на всякакво търпение - със скъпата електроенергия, със скъпия газ, едва се оцелява, няма никакви помощи”, категоричен е Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

„Оставяме на съзнанието и на желанието на хората да спазват тези мерки”, заяви областният управител на София.

Освен в столицата, мерките се затягат и в Пловдивско. Заради резкия скок на карантинирани деца и учители от понеделник учениците в шест общини, ще преминат в дистанционна форма. „Там, където заболеваемостта е над 30% - също ще преминат на онлайн обучение, на ротационен принцип”, обяви областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.