Омикрон е причинил „взрив” в броя на инфектираните

Германия регистрира рекорден брой нови случаи на COVID-19, предаде ДПА. Агенцията за контрол на заболяванията на Института „Роберт Кох” в Берлин съобщи за рекордните 203 136 заразени за 24 часа. Броят на регистрираните инфектирани на 100 000 души за една седмица - нарасна до рекордните 1017,4 в сравнение с 940,6 вчера.

ЕМА одобри лечението на COVID-19 с хапче на Pfizer

Първата инфекция с коронавирус в Германия беше потвърдена при мъж от Бавария на 27 януари 2020 г. Оттогава в страната са регистрирани повече от 9 милиона заразени и повече от 117 000 починали от или с COVID-19.

Германия започна ваксинация в края на декември 2020 г. Повече от три четвърти от населението е получило поне една доза ваксина, малко по-малко са с две дози, а повече от половината са имали и подсилваща трета.

Вариантът Омикрон, който е по-заразен, но обичайно се прекарва по-леко, е причинил взрив в броя на инфекциите през последните седмици. Това доведе до недостиг на персонал в медицинския сектор.

COVID-19: Средната заболеваемост у нас се покачва

Наред с ограничаването на сериозните случаи на пациенти с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение, намаляването на неимоверно високите нива на инфекции е основна цел на задължителната ваксинация, подкрепяна от канцлера Олаф Шолц и министъра на здравеопазването Карл Лаутербах.

Този вариант за действие беше обсъден вчера в парламента, където се стигна до остри спорове между поддръжници и противници. Отявлени поддръжници на ваксинацията като Лаутербах смятат, че това е единственият начин за преодоляване на пандемията. Противниците на тази мярка, като заместник-председателя на Бундестага Волфганг Кубицки, смятат, че задължителната ваксинация е неподходяща, непропорционална и накърнява общественото доверие в демокрацията.

Богдан Кирилов: През май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

Агенцията за контрол на заболяванията днес съобщи, че повече от половината от населението на Германия е получило подсилваща ваксина срещу коронавирус. Около 43 млн. души, или 51,7 на сто от населението, са получили бустерна доза, съобщи Институтът „Роберт Кох”, като отбеляза, че инжекциите осигуряват значителна защита срещу варианта Oмикрон.

Най-малко 75,6 % - 62,9 милиона души от германското население - са с поне една доза ваксина. Правителството си поставя за цел до края на януари този процент да достигне 80 на сто - целта обаче изглежда непостижима.

По данни на „Роберт Кох” най-малко 73,7% от населението са получили пълна „базова защита”. Обикновено за това са необходими две дози ваксина, с изключение на еднодозовия препарат на „Джонсън и Джонсън”, въпреки че политиката за тази конкретна ваксина е в процес на преразглеждане.

Понастоящем 24,4% от населението (20,3 млн. души) не са ваксинирани. За 4,8% от тези хора (4 милиона) на възраст от 0 до 4 години няма налична одобрена ваксина.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА