Швеция е изразила готовност за преговори по въпроса, заяви здравният министър

В момента страната ни търси възможности за осигуряванена ваксината на Novavax срещу COVID-19. Това обясни здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание.

Тя обясни, че на 11 август 2021 година МС решава да не участва в споразумение за предварително закупуване и доставка на ваксини от Novavax. При взимане на решението са били взети предвит няколко съображения – имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година. Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Имало е и предварително съгласие за участие в бъдещ договор на ЕК с Valneva, както и възност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са заявени достатъчно ваксини от 4 вида, обясни Сербезова.

„Към настоящия момент се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на Novavax. Проведен е разговор с представителя Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към ЕК. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, заяви Сербезова

Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение , каза министърът.

Болница „Лозенец” с нов шеф

Сербезова обясни, че директорът на болница „Лозенец” е сменен заради сигналите за нарушения. Тези действия са предприети от настоящето ръководство на здравното министерство.

В дългосрочните мерки на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 са предвидени проучвания в областта на епидемиологията и профилактиката на COVID-19, каза още министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол, съобщава БТА.

По думите й, предстои създаване на научен съвет от специалисти, който ще планира обхвата, метода и начина на провеждане на епидемиологични проучвания с цел осигуряване на научната им достоверност. Това би допринесло за предоставяне на научно достоверна информация за пандемията за медицинската и широката общественост, посочи тя.

Извършването на детайлно епидемиологично проучване, включително Т-клетъчен скрининг, за реална преценка на ситуацията ще бъде възможно да се обсъди и планира след конституирането на научен съвет от широк кръг специалисти, допълни министър Сербезова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.