Цената трябва да бъде утвърдена от КЕВР

„Булгаргаз” внесе актуализирано заявление за утвърждаване от КЕВР на цена на природния газ за февруари 2022 г., с включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.01.2022 г.

Предложената за утвърждаване цена е 109.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56.18 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Предложената за утвърждаване цена за февруари 2022 г. е по-ниска с 23.53 лв./MWh или със 17.64% спрямо действащата през януари 2022 г. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 EUR/MWh. 

Предстои решението да бъде взето по-късно днес. 

Случващото се в „Булгаргаз” се превърна в тема на заседанието на енергийната комисия в парламента. Става въпрос за изказването на премиера Кирил Петков, че очаква да има обвинения в „Булгаргаз”.

„Той следва да сигнализира съответните органи. Това не са министър-председателя. Издаването на присъди или обвинения е редно да е от правораздавателните органи, а не да чуваме очакванията за обвинения”, заяви Николина Ангелкова от ГЕРБ.

„Не коментирайте изказването на премиера. И Борисов говори за битка между две банди от Хасково”, заяви Емил Георгиев от БСП.

След жребия: Мандатите на двама членове на КЕВР бяха прекратени

По време на заседанието беше изтеглен и жребият за прекртяване мандатите на двама от членовете на КЕВР. Това са Георги Златев и Владко Владимиров. Тегленето определи, че Александър Йорданов ще изкара мандата си докрай.

Депутатите в комисията не приеха проекта на решение на ГЕРБ за 100% компенсация за тока на храмове, общини, училища и др. Въпреки това по процедура ще се разгледа и в пленарна зала, защото е проект на решение, а не законопроект. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.