Всеки позитивен сигнал може да се тълкува като някакви отстъпки от българската страна, заяви президентът

„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Радев подчерта, че е важно „българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск”.

 

„България е отворена за диалог винаги и когато политиците от Република Северна Македония обикаляха европейски столици, отбягваха София. Радвам се, че този диалог започна да се случва. Държа връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но това зависи и от неговите действия”, продължи Радев. 

По вътрешните въпроси Радев заяви, че се притеснява от „галопиращите цени и  за покупателната способност на българите”. „Тревогата ми е за бъдещето на българската енергетика, за цените на тока за гражданите и предприятията. Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, трябва да гарантира, че няма да има частни посредници при доставката на газ, че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за разправа и прокарване на частни интереси”, каза Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.