Това обяви съветникът на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19

Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец. Това заяви в студиото на "Здравей, България" професор Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19. 

По думите й пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари. „При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато и това стане, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта тя.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Протича по-леко”, категорична е тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта проф. Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.  

"През изминалото денонощие е поставена 10-милиардната ваксина. За година имаме такъв глобален фантастичен опит с поставяне на 10 милиарда дози. Това е страхотна победа за медицината, ще се оцени в бъдеще. Като чувам всеки ден израза "експериментална течност", се чудя как може нещо, което е поставено 10 милиарда пъти, да се нарече експеримент", коментира още тя. 

Броят на пациентите в интензивните отделения обаче е само един от критериите. По-рано премиерът Кирил Петков коментира, че до отпадане на сертификатите ще се стигне, след като процента на ваксинираните българи достигне 60 на сто.

„Грубо казано, ако се надявате, че по този начин ще отпадне зеленият сертификат, това е трудна работа. По скоро той ще отпадне заради това, че преминаваме през пика на вълната. Заболеваемостта ще намалее след месец – месец и половина”, заяви математикът Николай Витанов.

 

 

А пикът на настоящата вълна предстои пред следващата седмица, изчисли проф. Аргирова. Все по-висок процент достига и скритата заболеваемост, която според сметките е най-малко 12 на сто. А математикът Николай Витанов е категоричен - болните, които не са го обявили, или го карат безсимптомно, но го пренасят на други, е в пъти по-висок от тези под карантина.

„Сумарната заболеваемост – 11 хиляди по 3, тоест около 33 хиляди души. Тоест скритата заболеваемост е около 20 хиляди”, посочи Витанов.

Именно скритата заболеваемост е една от причините за бързото разпространение у нас. В момента, само един от 5-те региона не е в червено.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.