Според него е трябвало да се осигури присъствието му в парламентарната зала

Ден след като Народното събрание гласува оставката му като председател на Антикорупционната комисия, Сотир Цацаров дойде в ресорната комисия, за да защити бюджета на институцията.  И себе си, след като депутатите вчера не го извикаха.

КПКОНПИ: В парламента е внесен проектобюджет, различен от съгласувания с нас

Вчера в НС гласуваха със 197 гласа "За" мандатът на председателя на Антикорупционната комисия да бъде прекратен предсрочно. Против и въздаржали се нямаше. Така от 1 март 2022 г. Цацаров няма да е председател на Антикорупционната комисия. Той подаде оставка на 17 януари, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет ден след това.

"Дебатът вчера беше доста дълъг, неочаквано дълъг дори. Ако трябва да говоря шеговито, в този дебат се чуха приказки от типа на: "и дойде денят да се споменава името на този, чието име не се споменава в тази зала" и какво ли още не. Ако трябва да кажа сериозно, мисля, че госпожа Митева беше най-точна от правна гледна точка. Тя каза, че просто е подадена оставката и тази оставка трябва да бъде или приета, или отхвъпрлена. Тя не се дискутира, тъй като е подадена по съответния ред", посочи Сотир Цацаров.

НС прие оставката на Цацаров

"Трябваше да се намери начин да осигурят и моето присъствие в парламентарната зала. Не, че толкова ми се иска да вляза в парламентарната зала, а просто когато 2 часа сипеш обвинения и какво ли не, елементарната коректност изисква този, върху когото сипеш обвинения, поне да каже две приказки в отговор на всичко това. Но щом са решили да го направят така и тази политическа заря им необходима - ок, няма никакъв проблем", посочи още той.

Прогнозата на Цацаров е, че от 1 март той ще бъде прокурор във ВКП, негов заместник най-вероятно ще управлява Комисията, а с оглед декларираните законодателни намерения, едва ли ще се стигне до избор на нов председател.

 „Вие чувате, че постоянно в общественото пространство се обосновава идеята за разделянето на Комисията, за създаването на Aгенция за разследване и в същото време за преформатиране на съществуващата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Преформатирането действащия министър на правосъдието го разбира като ревизиране на част от исковете. Няма да споменавам поименно чии искове според мен ще бъдат ревизирани, но ако всичко това стане, ще минат две години и ще стане ясно в крайна сметка тези намерения колко благородни са били. Но моята прогноза е, че такава готовност за момента няма. За съжаление няма и капацитет за това. В МП и в това ръководство на МП професионален капацитет за изготвяне на такъв проект не съществува. От друга страна аз си мисля, че идеята за разделянето, и особено за правомощията на новата агенция по разследване, не се възприема толкова еднозначно, колкото се опитват да я покажат на публичното пространство. Ако тя се възприемаше толкова еднозначно или ако го имаше този капацитет, за който говорят най-вече представителите на две от партиите, които са в управляващата коалиция, този законопроект щеше да види бял свят, но такъв законопроект няма”, каза Цацаров.

КПКОНПИ започва проверка на сигнали за нарушения, извършени от Гешев

И други професионални слабости видя Цацаров в настоящия правосъден министър Надежда Йорданова.

„Каква е функцията на министъра на правосъдието да проверява твърдения за престъпления? Имаме изявления в публичното пространство, че Иван Гешев е допуснал сериозни нарушения. Министърът на правосъдието не може да преценява тези факти”, категоричен е председателят на КПКОНПИ в оставка.

Въпреки заявките за разделянето й на две, Антикорупционната комисия има гласуван на първо четене един бюджет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.