Само в четири области всички деца ще учат присъствено

От днес всички ученици в четири области се връщат в клас. В Разград, Силистра, Търговище и Шумен всички ще започнат присъствено втория срок. Достъпът до класните стаи ще е след тестване или представяне на зелен сертификат.

В цялата страна, при същите условия, продължава присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас. В София-град в класните стаи влизат учениците от 1 до 6 клас, както и тези от 8-и, 9-и и 11-и.

“Ваканцията оказа много положително влияние върху здравето на ученици и учители. Преди това средно между 7 и 9 паралелки от гимназията бяха карантинирани. По предварителна информация трима ученици в момента са с COVID, както и един колега от педагогическия екип”, заяви директорът на Националната финансово-стопанска гимназия в София Мая Гешева.

По думите й 74% от педагогическия екип е ваксиниран, а 31 от учениците притежават зелен сертификат.

Вирусолог: Подвариантите на Омикрон са по-заразни

“Вторият учебен срок стартира нормално. Мисля, че ще завърши успешно. Учениците в 12 клас се съобразяват с всички противоепидемични изисквания. Дано да бъдат здрави”, каза още директорът. 

За Божидар от 1Г клас междусрочната ваканция е била по-дълга отколкото за другите деца – с цели 10 дни.

“Липсваха ми приятелите”, споделя първолакът.

И тъй като родителите му не са го изследвали и не разполага със зелен сертификат за преболедуване – Божидар подлежи на щадящ тест. 

МОН получи нова доставка от щадящи тестове за ученици

“Свикнаха децата, макар, че им е неприятно, но в крайна сметка е нещо като игра”, казва Анелия Митева, родител-доброволец при тестването на ученици.

Но за всички междусрочната ваканция беше по-дълга от обикновено – цели 9 календарни дни заради пандемията. Резултатът - от 20 отсъстващи учители в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” преди ваканцията – днес в болничен са едва трима. Отсъствията при учениците също са намалели – от над 20% преди ваканцията до 10 на сто днес. Тази сутрин на чиновете в 119 училище се върнаха около 900 деца от 1-и до 6-и, 8, 9 и 11 клас. А втора смяна ще са само петокласниците и шестокласниците. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как беше разбита схемата с фалшиви COVID сертификати в Банско

Тази сутрин в 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” положителен резултат са дали 3 деца, каза директорът на училището Диян Стаматов.

“За да сме сигурни – повтаряме, понякога дори потретваме самия тест”, каза още Стаматов.

Две от децата са от начален етап, има и едно от 8 клас. Те са изпратени да се изследват и с PCR тест в лаборатория. В случай, че някой от тези ученици се окаже заразен, от вкъщи ще учи само той – паралелката остава в клас, тъй като децата не са контактували повече от 10 минути днес, а през последните 9 дни са били по домовете си. 

Равносметката за София - до вчера заразените с COVID-19 ученици бяха 700. А общо около 1700 са под карантина.

Високият процент заразени учители обаче създава проблем в област Бургас – регионът с най-висока заболеваемост за последните 14 дни. За да заместят излезлите от строя учители, в Бургас разчитат на допълнителен запас от специалисти.

„Има наличие на студенти, които са включени в банката кадри, както и учители пенсионери, които са поканени и са включени като заместник-учители в днешния ден”, каза за NOVA инж. Виолета Илиева, директор на РИО-Бургас.

Аналогична е ситуацията и в Стара Загора – затова в двете области в класните стаи днес влязоха само най- малките ученици – от 1 до 4 клас. Останалите ще учат от вкъщи поне до края на тази седмица.

На противоположния полюс е ситуацията в областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен, където няма да се учи на ротация и всички деца тръгнаха на училище.

“Първият учебен ден започна присъствено – от 792 ученици – 740 се обучават присъствено.  Няма положителни тестове, имаме 60 и няколко човека със сертификати за преболедуване или ваксинация”, каза Росина Инджева, директор на СУ "Панайот Волов", гр. Шумен

Дали частичното онлайн обучение в повечето области в страната ще продължи и след 13 февруари, ще се решава от регионалните здравни инспекции. Основните показатели ще са броят новозаразени и заетостта на интензивните легла. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.