Линейката обикаляла 3 часа между лечебните заведения

58-годишна жена със съмнение за мозъчен кръвоизлив почина, след като няколко болници в София отказаха да я приемат. Трагедията се развива в началото на годината.

След като я откриват в безпомощно състояние, близките й търсят спешна помощ. Следват 3 часа обикаляне с линейката, 4 отказа за прием в болница, а когато най-накрая е хоспитализирана и оперирана, се оказва твърде късно.

Жената издъхва на 22 януари, след като прекарва 2 седмици в кома.

Жена почина след чакане пред Спешното отделение във Враца

На 8 януари жената е намерена от своя зет, паднала на земята в дома й. Спешна помощ бързо пристига. Лекарката вижда състоянието на жената и казва, че веднага трябва да тръгват. Първо се отправят към „Пирогов”. Оттам са върнати, с обяснението, че няма места, казва Николай Стоядинов.

Линейката се отправя към ВМА, но и там им казали, че няма места. След това отиват в „Токуда”, разказва Стоядинов. По думите му там излязъл доктор, който констатирал, че жената е за реанимация. И в тази болница обаче нямало места.

Mъж почина след отказ за прием в болница (ВИДЕО)

Четвъртата болница, в която отиват, е „Света Анна”. Пак излязъл доктор, пак констатирал, че е за реанимация, но и той казал, че няма места, твърди Стоядинов. Разказът му е потвърден от Спешна помощ.

Тогава чакат 40 минути, за да може диспечерът на Спешна помощ да разбере къде все пак ще я приемат. Линейката се връща към ВМА, където този път приемат жената.

От болниците „Токуда” и „Света Анна” потвърдиха официално, че към онзи момент свободни реанимационни легла не е имало. От „Света Анна” обясниха, че всичките 13 легла са били заети. Само толкова са останали, след като други 20 са били отделени и съответно заети с COVID болни.

От „Пирогов” и ВМА казаха, че ще бъде направена проверка, след което ще предоставят становище.

Малко по-късно пред медии проф. д-р Иван Поромански заяви, че в този момент в „Пирогов” наистина не са имали нито едно интензивно легло, за да я приемат.

„Всяко лечебно заведение два пъти на ден трябва да съобщава колко реанимационни интензивни легла има по всички диагнози. Обикновено има над 30 реанимационни легла и поне 10 са чисти. Трябва да се провери каква информация е имало в ЦСМП”, заяви Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на пациентите. 

Очевидно жената е имала масивен хеморагичен инсулт, от който най-често се загива, обясни още Таушанов. По думите му България е шампион по смъртност от инсулти в Европа.

„От 2 години болниците са сложени на пътя на COVID вълната. Всички сме преструктурирали много легла. Две трети от персонала на болниците работи в инфекциозни болести. Огромни усилия полагаме, за да намалим жертвите”, заяви Методи Ангелов, директор на болница „Сердика”.

Повече гледайте във видеата. 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.