В него се говори за български публични личности, свързани с т.нар. скандал „къща в Барселона"

Сигналът, станал известен като „Барселонагейт”, е верен, а испанските власти проверяват информация за недекларирани милиони от български политици. Това става ясно от доклад, получен от МВР на 2 февруари, с който NOVA разполага от свои източници.

В 22 страници испанските власти говорят за български публични личности, описани са и различни транзакции. Последва извънредна пресконференция на Бойко Борисов.

Става дума за скандала, известен у нас като „къщата в Барселона”. Испанските власти допускат, че сумата от 5-те милиона евро, с които тя е била закупена от българи, може да са свързани „с недекларирани средства от висши служители на българското правителство”, „включително тогавашният премиер Бойко Борисов”, се твърди в документите.

ОЩЕ СТРАНИЦИ

Това са част от предварителните заключения на доклада, който описва цялата схема на сделката около този имот. Посочени са фирмите, през които парите са преминали, както и историята на тези компании.

Петков: Испанските власти ни казаха, че има риск от пране на 5 милиона евро

Изводът на испанците е, че подадената жалба е вярна, тъй като имало доказателства за множество индикатори, „свързани с корпоративни транзакции, които могат да конституират предполагаемо престъпление - международно пране на пари на стойност на 5 милиона евро”.

„Това, което ясно се показва, е, че испанските власти ни казват има реална опасност от пране на пари  и парите, тези 5 милиона, най-вероятно са свързани с високопоставени български политици. С друг думи вече не говорим за медии, тука говорим за испанските власти”, заяви Кирил Петков. „Аз лично не съм виждал тази страница на доклада, но ми казаха днес, че част от доклада включва и снимка на Бойко Борисов като не е свързано да са казали точното обвинение, но е факт, че испанските власти са я включили тази снимка”, заяви още Петков.

Борисов: Нямам къща в Барселона, не съм имал, няма и да имам (ВИДЕО)

„Единственото общо с моето име във въпросните медийни публикации е, че ме има на снимка. Претоплят скандал, в който искат да ме забъркат. Нито съм имал къща или други имоти в Барселона, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя. Там, където съм се родил, там, където влачеха ковчези. Внушенията, които се правят, дори ми дават възможност да наема адвокат, за да се защитавам”, заяви Борисов.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.