Доц. д-р Даниел Бенатов, Соня Мартинюк и Антон Киссе

Масово хората в Украйна напускат градовете, които граничат с фронтовата линия. Пред NOVA живеещи в Мариупол, Харков и Одеса разказаха, че са чули взривове и се опитват да се скрият на спокойно място. Междувременно други се снабдяват с оръжия.

Събудена от сирени за тревога в Мариупол, украинската журналистка Ирина Прудкова започва да събира багажа си.

„Напуснахме Мариупол, спасява децата и старите хора, цяла Украйна се обстрелва. Децата ми в Киев се скриха в мазето. Има информация, че по границите на Украйна с Русия вече влизат и в жилищни сгради. Пътуваме за самата граница на Лвов”, обясни Ирина Прудкова.

Тя разказа за NOVA, че масово хората зареждат гориво от бензиностанциите и се отправят към границата с Полша, също като нея. Тя разказа за опашки пред банкоматите. Българите в Одеса казват, че в града в момента е спокойно. Не така обаче било тази сутрин. 

„Днес в 5 сутринта всички се събудихме от взривове. И това е много страшно. Казано ни е да седим вкъщи, на работа никой не отива. Хората, които могат и имат къде тръгват”, разказва Ани Терзиева, журналист в Одеса.

В Харков, втория по големина град в Украйна, хората също напускат града или се укриват в домовете си.

„Чуват се взривове, изстрели. Засега оставам тук, нямам къде да ходя. Събирам си дрехите, документи и се затварям. Нямам кола”, обясни проф. Михаил Станчев.

В Киев хора също се евакуират. Доц. д-р Даниел Бенатов живее в близост до летището. Заради страх от взривове решава да се евакуира.

„Нашият апартамент се намира до малко вътрешно летище, на 2 км. от нас. Ние се местим 5 км. по-близо към централна артерия и там има укритие, паркинг, в нашия офис”, обясни доц.д-р Бенатов.

Докато едни търсят начин да напуснат Украйна, други се връщат към нея. Константин пътува от Берлин. Решен е да защити родната си Одеса и е готов да влезе в бойни действия.

„Готов съм да пазя Одеса. Много хора са изкупили, всички оръжейни магазини останаха без патрони и в момента има хора, ще се отбраняват. Днес ще има указ да се даде териториална самоотбрана с огнестрелно оръжие”, каза Константин Бубновски.

Сънародниците ни в Украйна разказват, че дори на местата, където е спокойно и не са се чули взривове, хората вече са в паника.