Взривове разтърсват столицата Киев, съобщава CNN, потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса

Светът осъжда военните действия на Русия срещу Украйна. Взривове разтърсват столицата Киев, съобщава CNN, потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса.

Байдън: САЩ и съюзниците им ще отговорят решително на непредизвиканото руско нападение срещу Украйна

Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви американският президент Джон Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс. 

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на Байдън.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

Байдън каза, че днес ще обяви допълнителни ответни мерки, които ще бъдат наложени на Русия от САЩ и съюзниците им.

Европа заплаши с мащабни санкции 

Борел и фон дер Лайен: Един от най-мрачните часове за Европа от края на Втората световна война (ВИДЕО)

В изключително остро изявление в ранните часове на днешния ден, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще наложи на Русия най-тежките санкции досега.

 

 

„Тези санкции са предназначени да нанесат тежък удар върху интересите на Кремъл и способността му да финансира война. И знаем, че милиони руснаци не искат война. Президентът Путин се опитва да върне часовника към времето на Руската империя. Но по този начин той излага на риск бъдещето на руския народ”, заяви Фон дер Лайен.

Страните от Вишеградската четворка заклеймиха нападението на Русия срещу Украйна

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си, заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс.

Украйна обяви военно положение

"Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Twitter. "Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия”, добави той.

Според Борис Джонсън нахлуването на Русия в Украйна е катастрофа за Европа

Нахлуването на Русия в Украйна е катастрофа за Европа, заяви днес британският премиер Борис Джонсън, и призова за спешна среща на лидерите на НАТО. Стана известно, че Джонсън планира да направи публично обръщение и да говори пред лидерите на страните от Г-7, предаде Ройтерс.

 

 

"Това е катастрофа за нашия континент", каза Джонсън в Twitter. "Тази сутрин ще направя обръщение към нацията относно руската инвазия в Украйна.  Също така ще говоря пред колегите лидери от Г-7 и призовавам за извънредна среща на върха на лидерите на всички страни от НАТО при първа възможност", каза още Джонсън.

Макрон: Действията на Русия ще имат дълготрайни и дълбоки последици за Европа

Франция ще стои рамо до рамо с Украйна, заяви днес френският президент в телевизионно обръщение към сънародниците си. Той подчерта, че агресията на Русия срещу Украйна ще има "дълготрайни и дълбоки" последици за Европа, предаде Ройтерс.

 

 

Русия нападна днес Украйна по суша, море и въздух, което е най-мащабната атака на една държава срещу друга в Европа след края на Втората световна война. Западът се опасява, че този конфликт е с размери, невиждани от войните в Югославия или Чечения през 90-те години, когато хиляди хора загинаха и милиони станаха бежанци, посочи агенцията.

Еманюел Макрон свика Съвета по отбрана. Той заяви, че страната му работи заедно със своите партньори по спиране на войната срещу Украйна.

Италия квалифицира нападението на Русия срещу Украйна като "неоснователно и неоправдано" и работи с европейските си съюзници и съюзниците си от НАТО, за да отговори незабавно с единство и решителност на инвазията, гласи изявление на италианския премиер Марио Драги.

 

 

Франция осъди действията на Русия

Китай отказа да наложи санкции на Русия, а говорител на външното министерство в Пекин обяви:

„Определени държави трябва да се запитат - кога Съединените щати подтикнаха пет вълни на разширяване на НАТО на изток до прага на Русия и разположиха модерни нападателни стратегически оръжия в нарушение на гаранциите към Русия? Някога замисляла ли сте се за последствията от притискане към стената на голяма държава?”, каза Хуа Чунянг, говорител на МВнР на Китай.

Германският канцлер Шолц заяви, че е настъпил мрачен ден за Европа след необоснованото нападение на Русия срещу Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц осъди нападението на Русия срещу Украйна и го определи като необосновано и крещящо нарушение на международното право.

 

 

Той допълни, че Берлин ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и ЕС, предаде Ройтерс.

 

 

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", заяви Шолц. Той е разговарял с украинския президент и го е уверил в солидарността на Германия, съобщи правителствен говорител.

Федералният президент на Австрия призова Путин да се върне на масата на преговорите

Австрия осъжда остро руското нападение над Украйна. Федералният президент Александър Ван дер Белен призова президентът Владимир Путин да спре моментално нападението и да се върне на масата на преговорите. Ван дер Белен осъди най-остро нападението на Русия и заяви, че ако Путин не го спре, „използването на военна сила на европейския континент ще промени за десетилетия отношението към съседна Русия“. „Трябва да се направи всичко възможно, за да бъде предотвратена по-нататъшна ескалация и да се защитят човешки животи“, продължава президентът. „Ще направим всичко, което Австрия като неутрална страна трябва да направи, за да допринесем за мира. Мирът трябва да бъде поставен на първо място“, заявява президентът. За всички страни трябва да е отворен пътят към масата за преговори.

Федералният канцлер Карл Нехамер заяви в декларация: „В последните часове Руската федерация отново наруши тежко правата на народите, което ние категорично отхвърляме и осъждаме.“ Федералният канцлер посочи: „ЕС ще реагира бързо, обединено и съвършено ясно. Ние се координираме с нашите европейски партньори и с партньорите, с които сме на едно мнение какви са по-нататъшните мерки, които ще предприемем срещу Русия“. По-нататък той подчерта, че е в постоянен контакт „с кризисния кабинет на федералното правителство, с федералния президент и с представените в парламента партии“.

Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес за незабавна реакция на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции.

"Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Twitter. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес Европейски съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална”, отбелязва той.

Министърът на външните работи на Унгария заяви днес, че "войната е най-лошия сценарий".

В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта:"Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети."

"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ" , заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Facebook."Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне унгарците, които се намират в Украйна в момента”, посочи той.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер  осъди "по възможно най-силен начин" атаката на Русия срещу Украйна. "Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени", каза той.

Взривове разтърсват редица украински градове (ВИДЕО)

Румъния осъди остро въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис осъди по най-категоричен начин въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна, предаде Аджерпрес.

"Това поведение, което идва след незаконното признаване от Руската федерация на "независимостта" на самообявилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск, съставни части на Украйна, представлява ново грубо нарушение на принципите на международното право, по-специално на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, на ненарушимостта на границите на тази държава и съответно на принципа на неприбягване до употреба на сила в международните отношения", се посочва в съобщение на президентската администрация.

В текста се отбелязва, че Румъния заедно с цялата демократична международна общност "отхвърля решително подобно безотговорно поведение, което подкопава основите на международните отношения и настоящия световен ред".

Хиляди коли напускат Киев (ВИДЕО)

"Руската федерация още веднъж доказа, че не се интересува от предложението за конструктивен и отговорен диалог, направено от европейската и евроатлантическата общност, а постоянно и съзнателно се стреми към конфронтация и налагане чрез сила на своите претенции (...) Румъния обръща внимание, че Руската федерация трябва да понесе последствията от този дълбоко незаконен акт. В пълна координация със съюзниците си от НАТО и ЕС Румъния ще наложи твърди и съществени ответни мерки", се посочва в съобщението.

Румънският президент също така изразява пълната си солидарност с Украйна и украинския народ, изправен пред агресията на Руската федерация, и потвърждава пълната подкрепа на Румъния за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. 

"Румъния е готова да предложи хуманитарна помощ на Украйна. Същевременно Румъния отправя предупреждение срещу всяко враждебно действие срещу членовете на румънската общност в Украйна", се отбелязва в съобщението.

Йоханис подчертава още, че "нито един гражданин на Румъния няма причини да се безпокои" и отбелязва, че гражданите на Румъния, като членка на Северноатлантическия алианс, се ползват с най-пълните гаранции за сигурността в историята си".

Премиерът Николае Чука на свой ред също осъди решението на Русия да нахлуе на територията на Украйна, определяйки го като "незаконен акт на агресия", и подчерта солидарността с правителството в Киев. Той добави, че защитата на румънските граждани в Украйна е приоритет.

Украинският президент потвърди: В страната ни има ракетни удари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Външният министър Богдан Ауреску посочи в съобщение в Twitter, че Румъния стои до Украйна и че съюзниците ще решат "най-подходящите мерки за сигурността и безопасността на евроатлантическата общност".

Лидерите на управляващите Национално-либерална и Социалдемократическа партия също осъдиха агресията. Председателят на либералите Флорин Къцу заяви, че "агресията на Русия ще бъде посрещната с най-силната и незабавна реакция от страна на международната общност", а лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку определи атаката като "опасен прецедент за международната общност".

Северна Македония се присъедини към санкциите на ЕС за Руската федерация

„Осъждам акта на открита военна агресия от страна на Русия срещу Украйна. Войната е най-лошият начин за разрешаване на недоразуменията, а агресията срещу Украйна е заплаха както за европейския, така и за световния мир”, написа във Facebook профила си премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

По думите му правителството следи отблизо ситуацията в Украйна. "Ситуацията със сигурността у нас е стабилна и към момента няма пряка заплаха за сигурността на Република Северна Македония.

Правителството на Република Северна Македония взе решение да се присъедини към новия пакет от ограничителни мерки на Съвета на ЕС, заедно с всички предишни решения за ограничителни мерки от 2014 във връзка със ситуацията в Украйна и да започне процедура по тяхното изпълнение, съобщават македонските медии.

„На този етап целенасочените ограничителни мерки на ЕС, към които се присъединява и нашата страна, включват целенасочени мерки за определен брой политици и бизнесмени, на които е забранено да пътуват до страните от ЕС, като и забрана за достъп до финансовите ресурси на Съюза. Насочените мерки се отнасят и до ограниченията за дейността на някои банки на Руската федерация с финансовите институции на ЕС и неговите държави-членки”, се казва в прессъобщението на правителството на Република Северна Македония.

Правителството е разпоредило на Министерството на външните работи да събере исканията на всички граждани на Република Северна Македония и членове на техните семейства, които се намират в кризисните райони на Украйна и които ще потърсят временна закрила и настаняване, но нямат собствена квартира в Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на труда и социалната политика да осигури настаняване на подходящи места в страната. 

По-рано днес министърът на външните работи Буяр Османи в кратко включване за ТВ Канал 5 уточни, че въпреки че все още няма взето окончателно решение, вече се правят планове за изтегляне на дипломатите от посолството на Република Северна Македония от Украйна. „Мислехме, че подобна инвазия ще видим само във филмите и историческите книги, за жалост това се случва”, каза Османи. 

Премиерът на Гърция: Осъждаме жестоките действия, заради които за съжаление много невинни хора ще загубят живота си

„Гърция осъжда жестоките действия, заради които за съжаление много невинни хора ще загубят живота си“, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в началото на извънредното заседание на Правителствения съвет за национална сигурност (КИСЕА), предаде агенция АНА-МПА.

„Гърция зачита териториалната цялост, сувернитета и независимостта на всички държави. Oсъжда, следователно,  действия, които противостоят на тези принципи“, е заявил още Мицотакис. „Като страна-членка на ЕС и НАТО ние се координираме с партньорите си, за да може реакцията ни не просто да е обща, а и да съответства на първата по рода си руска провокация“, е посочил гръцкият премиер. 

Мицотакис е подчертал, че Атина следи ситуацията с гръцката общност в Украйна, особено в района на Мариупол. „Нападението на Русия срещу Украйна изправя по драматичен начин световната общност пред отговорностите й. Защото в украинската криза на изпитание са поставени много неща – международното право, действията на договорите, но и правото на държавите да живеят свободно. Заплахите също са много – от геополитическата стабилност в Европа до световния енергиен баланс“, е отбелязал още Мицотакис. 

Премиерът е уверил на извънредното заседание на КИСЕА, че Гърция е осигурила енергийните си доставки, съобщава Ройтерс. 

 

 

Отговорът на Сърбия на кризата в Украйна ще бъде принципен, заяви сръбският президент

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия ще излезе с отговор на кризата в Украйна в следващите 48 часа и позицията ще бъде принципна, основаваща се на международното право, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Вучич, който е на посещение в Испания, заяви, че тази нощ е разговарял с премиера Ана Бърнабич.

Ще излезем с цялостен отговор на тази криза в следващите 48 часа, каза Вучич, коментирайки призива от ЕС, че очаква от Сърбия да се съгласува със санкциите на ЕС срещу Русия.

Вучич каза, че в Мадрид по време на разговорите с испански официални представители е посочил лицемерието, което съществува в международната политика, когато става въпрос за украинските области от една страна и Косово от друга. 

По думите на сръбския президент по време на разговорите с испанския крал Фелипе Шести и премиера Педро Санчес е било ясно заявено, че Испания няма да признае самопровъзгласената независимост на Косово. 

Хърватия е отворена за приемане на голям брой бежанци от Украйна, ако се стигне до бежанска криза - това е позицията на мнизинството в парламентарната комисия по външна политика, съобщи депутатът и член на комисията Боян Главашевич, цитиран от информационния сайт Индекс.

Той каза за Индекс, че преди няколко дни е имало оценка на международни организации, която сега е остаряла, и която предвиждала малко повече от милион бежанци, ако се стигне до конфликт.

"Други оценки, които чух днес, са за много по-голям брой бежанци, между три и пет милиона души. Искрено се надявам да нямаме възможност да научим нещо такова", каза Главашевич ден преди руската военна офанзива в Украйна. 

Шведският премиер Магдалена Андерсон осъди действията на Русия

Шведският премиер Магдалена Андерсон осъди Русия във връзка с започването на "специална военна операция в Украйна" и нарече действията на Руската федерация "атака срещу европейския ред за сигурност".

„Швеция осъжда най-категорично продължаващото руско нахлуване в Украйна. Действията на Русия също са атака срещу европейския ред за сигурност. Тя ще бъде посрещната с единен и силен отговор в знак на солидарност с Украйна. Русия е отговорна за човешките страдания“, се казва в изявление, публикувано в акаунта на кабинета на министър-председателя в Twitter.

Президентът на Латвия определи руската атака срещу Украйна като нападение срещу всички демократични държави

Президентът на Латвия Егитс Левитс определи руската атака срещу Украйна като нападение срещу всички демократични държави, съобщи Дойчландфунк.

„За първи път след германското нахлуване в Полша през 1939 г. светът става свидетел на агресия срещу независима европейска държава“, каза Левитс. Европа и светът не може да търпят това. Украйна трябва да бъде подкрепена във военно, финансово и икономическо отношение, допълни той.

Левитс обяви, че страната му ще лобира пред ЕС за реални, а не само за символични санкции. Държавите от ЕС трябва най-сетне да станат независими от руските енергийни доставки. Егилс Левитс заяви, че агресията може да доведе и до края на режима на Путин в Русия. Войната винаги е дестабилизираща за всички страни, подчерта латвийският президент.

Босна и Херцеговина се присъедини към позицията на страните членки на ЕС

Босна и Херцеговина се присъедини към позицията на страните членки на ЕС за ситуацията в Украйна, осъждайки действията на Русия, и обяви, че в съответствие с възможностите си ще продължи да оказва подкрепа за Украйна, се казва в съобщение на председателстващия Председателството Желко Комшич, цитиран от местните медии.

Комшич е разговарял тази сутрин с шарже-д-афера на украинското посолство в Сараево, който го е информирал за нападението и е казал, че Украйна и в бъдеще ще търси подкрепата на Босна и Херцеговина.

Мюсюлманският член на Председателството Шефик Джаферович осъди "най-остро непредизвиканото с нищо нахлуване на Русия в Украйна. С мислите и молитвите си съм с хората и градовете в цяла Украйна, които са под бруталните атаки на руските военни сили", заяви Джаферович.

Босненското Председателство има трима членове и решенията в него се взимат с консенсус. Третият член на Председателството, сърбинът Милорад Додик каза вчера, че Босна и Херцеговина би трябвало да остане неутрална по отношение на украинската криза. Той заяви още, че босненската Република Сръбска няма да вземе нито една мярка, която да наруши отношенията й с Русия.

Ердоган: Турция няма да признае нито една стъпка срещу териториалната цялост на Украйна

Турция няма да признае стъпки, които противоречат на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това е принципна позиция, а резултати в урегулирането на ситуацията трябва да бъдат постигнати въз основа на Минските споразумения, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на проведения днес телефонен разговор с Владимир Путин.

 

 

Според него изострянето на ситуацията в Украйна, включително и военният конфликт, не е от полза за никого. Турция подкрепя продължаването на дипломатическите контакти и е готова да даде своя принос за намаляване на напрежението и поддържането на мира", съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава.

Ердоган заяви, че очаква посещението на Владимир Путин в Турция във възможно най-кратък срок, за да участва в заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище, както беше договорено по време на посещението на Ердоган в Сочи през септември.

Действията на Русия срещу Украйна са недопустими, заяви по-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„Военното нахлуване на Русия в Украйна противоречат на нормите на международното право и нанасят сериозен удар по мира и стабилността на региона“, подчерта той.

Турският президент призова Русия и Украйна да решат противоречията си чрез диалог въз основа на Минските споразумения. 

Израел също осъди действията на Русия в Украйна

Израел осъди действията на Русия в Украйна и призова световните сили бързо да уредят кризата, предаде Ройтерс. "Руското нападение срещу Украйна е тежко нарушение на международния ред. Израел осъжда нападението", каза израелският външен министър Яир Лапид в изявление по телевизията.

"Все още има време за спиране и връщане към масата за преговори и за уреждане на различията по мирен път с посредничеството на световните сили. Израел има отдавнашни, задълбочени и добри отношения както с Русия, така и с Украйна. В двете страни има десетки хиляди израелци, в двете страни има стотици хиляди евреи, тяхната безопасност е наш основен приоритет", заяви той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА, БГНЕС