Броят на напусналите страната е близо три милиона и половина

Въпреки, че през последните дни се наблюдават признаци за леко намаляване на бежанския поток от Украйна, приливът на бягащи от войната хора може да предизвика поредна сериозна криза на Стария континент.

Съединените щати предоставят допълнителна хуманитарна помощ на стойност 186 милиона долара в подкрепа на бежанците, бягащи от войната в Украйна.

Броят на напусналите страната от 24-ти февруари, насам е вече близо три милиона и половина, а Полша, Румъния и Молдова са приели най-голямата част от тях.

Държавната агенция за бежанците сключва договор за превод на украински език

 „През 2014 г. живеехме в Луганск, там ни бомбардираха. Напуснахме и сега сме в разгара на поредната война. Какво друго има да ни плаши? Нищо. Стигнахме до последната граница”, казва Володимир, жител на Ирпен.

Близо 300 хил. украински бежанци са избягали в Молдова

 „Щастливи сме, че можем да направим добро на нашите приятели в нужда. Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, ние имаме най-голямото сърце”, смята доброволецът от Молдова Йон.

 „Когато виждаме хората в сълзи, докато получават топла храна, като ги виждаме толкова благодарни за нашата грижа, ни кара да се чувстваме едновременно полезни и щастливи”, добавя друг молдовски доброволец Дойна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook