Разговор с офталмолога в УМБАЛ "Александровска" д-р Васил Хайкин, съорганизатор и активен участник в инициативата "Направи добро"

 

12-годишната Стела от Украйна вече може да вижда, благодарение на благородството на оптици от Варна.

Специалистите от оптиката решават да зарадват семейството, като подарят на Стела така нужните очила.

Вълната от съпричастност поема и Националното сдружение на оптометристите в България. Те изготвят карта на очна грижа, за дазнаят бежанците от Украйна къде могат да получат безплатно очила.

В "Пулс" офталмологът в УМБАЛ "Александровска" д-р Васил Хайкин, който е съорганизатор и активен участник в инициативата "Направи добро", заяви, че тя се е зародила през 2012 година в знак на признателност към българския народ за спасяването на българските евреи., тогава е била 70-годишнината от този акт.

"Започнахме с прегледи на децата в град Лом, където достъпът до специалисти е доста ограничен, а там са били депортирани евреите от Македония и Пирот, които за съжаление не са били спасени. Прегледахме над 1000 деца, на нуждащите се деца дарихме очила. Оттогава периодично се организират такива кампании, предимно в провинцията, макар че и близо 70% от учениците в София не са посещавали очен лекар, което е недопустимо", заяви специалистът.

Д-р Хайкин отбеляза, че очите на децата е препоръчително да се прегледат още на шестия месец от живота им, най-късно до първата годинка, защото, акщо това не се направи, може да се изпуснат вродените заболявания, вродената глаукома, което е ослепяващо заболяване.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.